Zuurdesembrood invriezen, zo doe je dat! (+ tips)

Als je eenmaal besmet bent met het zuurdesembroodbakvirus (ja, dat is écht een ding!), dan bak je meer dan dat je kunt opeten. Gelukkig is daar een simpele oplossing voor: je kunt zuurdesembrood invriezen! Het fijne daarvan is dat je geen zuurdesembrood hoeft weg te gooien en je hebt altijd een voorraadje achter de hand.

Hoe kun je zuurdesembrood invriezen?

Als je je brood net uit de oven komt, is het heel belangrijk dat je het eerst goed laat afkoelen. Het liefst op een rooster, dan kan er overal lucht bij en koelt het brood gelijkmatig af. Zodra het brood is afgekoeld, raad ik je aan om het in sneetjes te snijden. Dat scheelt je een heel brood ontdooien waarvan je uiteindelijk toch nog een deel moet weggooien. Als je het gelijk in sneetjes snijdt, kun je het per snee ontdooien en heb je langer plezier van je voorraad vers zuurdesembrood. Als je wilt voorkomen dat je plakjes zuurdesembrood aan elkaar plakken, kun je er een laagje bakpapier tussen doen.

Om je zuurdesembrood in te vriezen kun je het beste gebruikmaken van een afsluitbare ziplock-zak die geschikt is voor de vriezer. Schrijf voordat je jouw zuurdesembrood in de ziplock-zak doet eerst de datum van invriezen op de zak. Sommigen schrijven ook gelijk de datum erop tot wanneer het brood houdbaar is. Vervolgens leg je het brood/de broodsneetjes tegen elkaar aan in de ziplock-zak en duw je zoveel mogelijk lucht uit de zak. Daarna sluit je de zak af en leg je het brood in de vriezer.

Er zijn ook mensen die het in een linnen zak invriezen. Dat kan ook, maar het brood droogt dan wel iets meer uit.

zuurdesembrood invriezen in zinlock-zakje

Hoe lang is zuurdesembrood houdbaar in de vriezer?

Je kunt zuurdesembrood gemakkelijk minimaal 3 maanden in de vriezer houden en maximaal 6 maanden. De kwaliteit blijft zeker 3 maanden goed, daarna neemt de kwaliteit geleidelijk af. Het is zeker de moeite waard om zuurdesembrood in te vriezen, want het eten van zuurdesem is gezond. Welke gezondheidsvoordelen zuurdesem heeft, lees je in de blog ‘Zuurdesembrood gezond? Jazeker! Dit is waarom‘.

Zuurdesembrood ontdooien, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om zuurdesembrood te ontdooien. Welke manier je gebruikt, is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en wat je lekker vindt. Het is een kwestie van proberen. Hieronder deel ik in elk geval de verschillende manieren waarop je zuurdesembrood kunt ontdooien.

Manier 1

Haal het brood uit de vriezer en laat het in een afsluitbare ziplock-zak op kamertemperatuur komen. Afhankelijk van de grootte van het brood of de keuze voor sneetjes brood, duurt dit 1 tot 3 uur. Je kunt er ook voor kiezen om het brood uit de ziplock-zak te halen en het zo te laten ontdooien op een rooster op het aanrecht.

Manier 2

Haal het brood uit de vriezer en laat dit in de verpakking en in de koelkast gedurende de nacht ontdooien. Haal het ’s ochtends uit de koelkast en uit de verpakking en laat het op een rooster op kamertemperatuur komen.

Manier 3

Grill/rooster het sneetje brood direct nadat je het uit de vriezer hebt gehaald op een panini-grillijzer of vergelijkbaar apparaat. Maak het sneetje brood wel een beetje nat onder de kraan voordat je het tussen het ijzer plaatst.

Manier 4

Bak het nog bevroren brood direct nadat je het uit de vriezer hebt gehaald in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood voor zo’n 10 tot 15 minuten.

Is zuurdesembrood uit de vriezer net zo lekker als wanneer het net gebakken is?

Het bijna net zo lekker! Het lekkerst blijft zuurdesembrood natuurlijk als het net uit de oven komt en in de uren daarna als het is afgekoeld. Als je zuurdesembrood ontdooit is de smaak nog net zo lekker, maar het krokante van de korst gaat wel verloren. Dit kun je gemakkelijk oplossen door het sneetje brood even te roosteren (1 minuutje op een panini grillijzer) of door het in de oven op 200 graden Celsius voor zo’n 5 a 10 minuten te bakken. In beide gevallen moet je het brood wel even vochtig maken voordat je het roostert en/of bakt.

Hieronder zie je in een video hoe ik (oud) zuurdesembrood grill. Je kunt dit uiteraard ook met zuurdesembrood doen wat nog niet (helemaal) ontdooid is. Als het nog niet ontdooid is, grill het dan wel wat langer.

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛