Wanneer zet je je starter in de koelkast?

starter in de koelkast

Als je niet elke dag bakt of een tijdje op vakantie gaat, kun je je zuurdesemstarter het beste in de koelkast bewaren. Het bewaren van je (gevoede) starter in de koelkast is ideaal als je minder vaak bakt en bloem wilt besparen (vanwege de voedingen) of bijvoorbeeld op vakantie gaat. Door de lage temperaturen in de koelkast blijft je starter in leven, terwijl het fermentatieproces flink vertraagt. In deze blog vertel ik je alles over het bewaren van je starter in de koelkast en geef ik handige tips om je starter  gezond te houden.

Waarom je starter in de koelkast bewaren?

Zuurdesembrood bakken is een prachtig proces, maar je starter vraagt dagelijks om aandacht en voeding. Als je niet elke dag bakt, is dat soms lastig bij te houden. Gelukkig biedt de koelkast dé oplossing! Door je starter na het voeden in de koelkast te zetten, vertraag je de fermentatie enorm. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te voeden en minder starterrestant overhoudt en ook nog eens bloem of meel bespaart. Ideaal dus als je een pauze nodig hebt of simpelweg wat minder wilt bakken.

Wat gebeurt er met je starter in de koelkast?

In de koelkast wordt het fermentatieproces vertraagd door de lage temperaturen. Je starter blijft actief, maar op een veel lager niveau. De ‘voeding’ in de vorm van bloem of meel en water wordt heel langzaam opgegeten. Hierdoor kun je tijd rekken zonder dat je starter achteruitgaat. Het is een mooie manier om je starter in leven te houden zonder dagelijkse verzorging. Je kunt je volwassen starter minimaal 7 en maximaal 14 dagen bewaren in de koelkast met een voedingsratio van 1:1:1. Heb je een oudere en sterkere starter? Dan kan je starter zelfs nog langer goed blijven in de koelkast.

Hoe zet je je starter in de koelkast?

Het proces is eenvoudig:

  1. Zorg dat je starter goed gevoed is voordat je hem in de koelkast zet. Dit geeft je starter genoeg voeding om een tijdje vooruit te kunnen.
  2. Draai de deksel van de pot stevig dicht. Zo blijft je starter goed beschermd en voorkom je uitdroging.
  3. Schrijf de datum op de pot wanneer je hem in de koelkast zet. Zo weet je precies hoe lang hij daar al staat.
  4. Zet je starter op een plank in de koelkast.

Hoeveel voeding moet je je starter geven?

Dat is afhankelijk van hoelang je je starter niet zal gebruiken. Gebruik je je starter een paar dagen niet, dan is een ratio van 1:1:1 meer dan voldoende. Maar ga je bijvoorbeeld 2 of meer weken weg, dan heeft je starter een stuk meer voeding nodig. Zelf kijk ik altijd naar het aantal weken dat ik wegga. Stel, ik ga bijvoorbeeld 3 weken weg, dan voed ik mijn starter met een ratio van 1:3:3. Een kleinere hoeveelheid starter met een grotere hoeveelheid bloem/meel en water. Dit is eigenlijk logisch, want met meer voeding doet je starter er ook langer over om alles op te eten. Je kunt ook een hogere ratio aanhouden als je het zekere voor het onzekere wil nemen.

Hoe lang kan je starter in de koelkast blijven?

Je starter kan in de koelkast tussen de 7 en 14 dagen blijven staan zonder dat je hem voedt, als je een 1:1:1 ratio aanhoudt. Hoe langer je hem bewaart, hoe meer je starter in kracht zal afnemen, omdat de voeding opraakt Bij een jongere starter is 7 dagen meestal de max, terwijl volwassen starters vaak langer kunnen overleven.

Hop, de koelkast in!

Kortom: de koelkast is een perfect hulpmiddel voor iedere zuurdesembakker. Of je nu een pauze wilt nemen, op vakantie gaat of minder vaak bakt, je kunt met een gerust hart je starter in de koelkast bewaren. Door het fermentatieproces te vertragen, blijft je starter gezond en kun je hem makkelijk weer activeren wanneer je klaar bent om te bakken.

Lees ook: ‘Zo voedt je een hongerige starter uit de koelkast‘.

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛