Kracht van het vliesje
Een goed vliesje is bijna transparant en scheurt niet. Een ‘vliesje trekken’ van je deeg is een manier om te checken of je deegje goed gekneed of gemixt is. Het laat zien hoe sterk je gluten in je deeg zijn.
Let op: een vliegje trekken is niet bij elk deeg mogelijk. Dit heeft te maken met de gebruikte bloem- en meelsoort(en). Bij volkoren bloem is het een stuk lastiger om een vliesje te trekken en bij broden die gemaakt zijn met bijvoorbeeld rogge- of speltbloem is het niet mogelijk. Ook bij glutenvrij deeg, gemaakt van bijvoorbeeld havermeel, rijstmeel of tapiocameel, is het niet mogelijk.
Ik werk voornamelijk met tarwebloem en daarbij is het wel mogelijk om een vliesje te trekken. Hoe werkt het? Simpel! Na het mixen maak je je handen vochtig met water en trek je voorzichtig een stukje deeg omhoog met je ene hand. Vervolgens trek je voorzichtig aan beide kanten van dat stukje deeg, alsof je het uit elkaar trekt. Je zult zien dat je deeg dunner wordt en je er bijna doorheen kunt kijken.

Als het niet scheurt én je er bijna doorheen kunt kijken, is je deeg klaar. Scheurt het snel? Geen zorgen, dat betekent dat je deeg nog wat langer gekneed of gemixt moet worden. Zelf voeg ik elke keer 1 minuutje extra aan de mixer toe en voer ik daarna opnieuw de vliesjestest uit.
Het is een geduldige, maar super effectieve manier om te zorgen dat je deeg klaar is voor de volgende stap. Probeer het eens en zie hoe jouw bakresultaten verbeteren!
Hieronder laat ik je in een video zien hoe ik de vliesjestest uitvoer.
Dit bericht op Instagram bekijken
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛