
Zelfgebakken zuurdesembrood is niet zomaar een brood: het is een tijdrovende klus! Maar wel eentje waarbij je met veel liefde en geduld een eigen zuurdesembrood creëert. En als het eenmaal uit de oven komt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid? Blijft zuurdesembrood net zo lang goed als supermarktbrood? Of misschien zelfs langer? Het antwoord zal je verrassen….
Wat maakt zuurdesembrood zo bijzonder?
Het geheim achter de lange houdbaarheid van zuurdesembrood zit in het fermentatieproces. Tijdens dit proces creëren de gisten en bacteriën in je starter melkzuur en azijnzuur. Deze zuren zorgen niet alleen voor de kenmerkende smaak, maar hebben ook een conserverende werking. Ze remmen schimmelvorming op een natuurlijke manier. Hierdoor blijft zuurdesembrood vaak veel langer goed dan brood dat met gist wordt gebakken. Ik heb dit natuurlijk getest. (In de naam van de wetenschap, maar vooral ook uit nieuwsgierigheid ;)) Pas na zeven dagen begon mijn zuurdesembrood een piepklein beetje schimmel te vertonen! Maar eerlijk is eerlijk: hier in huis krijgt het meestal niet de kans om oud te worden. We vinden het gewoon té lekker.
Wat beïnvloedt de houdbaarheid?
Naast het fermentatieproces speelt ook het hydratatiepercentage van je brood een belangrijke rol. Hoe hoger het percentage water in het deeg, hoe langer je brood vers blijft. Dit komt doordat een hoog hydratatiepercentage uitdroging tegengaat. Het brood blijft hierdoor langer zacht.
En dan is er nog de korst. Een stevige, knapperige korst beschermt je brood tegen uitdroging. Dit is weer een reden waarom zuurdesembrood zo’n goed bewaarbrood is.
Zo bewaar je zuurdesembrood het best
Wil je dat je zuurdesembrood zo lang mogelijk lekker blijft? Met deze tips kun je optimaal genieten van je brood:
- Bewaar het op kamertemperatuur. Verpak je brood in een katoenen of linnen (brood)zak of wikkel het in een schone theedoek. Dit helpt het brood ademen, terwijl het niet te snel uitdroogt.
- Vries het in. Heb je meer gebakken dan je kunt eten? Snijd het brood in plakken, verpak ze luchtdicht en bewaar ze in de vriezer. Haal een plakje eruit wanneer je trek hebt, en rooster het direct vanuit de vriezer. Het smaakt alsof het vers gebakken is, inclusief knapperige korst! Lees ook de blog ‘Zuurdesembrood invriezen zo doe je dat (+tips)‘.
- Rooster droog brood opnieuw. Is je brood toch wat droger geworden? Houd een sneetje even kort onder de kraan, rooster het een paar minuten, et voilà: heerlijk knapperig zuurdesembrood.
En wanneer is het echt niet meer goed?
Hoe goed zuurdesembrood ook is, het heeft zijn grenzen. Als je schimmel ziet, is het tijd om afscheid te nemen, hoe moeilijk dat ook is. Twijfel je? Vertrouw op je neus. Een muffe of andere vieze geur is een duidelijke aanwijzing dat je brood niet meer eetbaar is. Net zoals bij het bakken zelf, is ook het bewaren van zuurdesembrood een leerproces. Elk brood en elke omgeving is weer anders, en dat is van invloed op je brood. Maar één ding is zeker: zuurdesembrood wint het altijd van supermarktbrood, zowel qua smaak als houdbaarheid.
Dus: mocht je brood ooit oud worden (wat ik me bijna niet kan voorstellen), dan weet je precies hoe je het nieuw leven in kunt blazen. Maar laten we eerlijk zijn: met die geur, die knapperige korst en dat zachte kruim is zuurdesembrood meestal al lang verdwenen voordat het de kans krijgt om oud te worden.
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛