Gietijzeren pan voor zuurdesembrood: duur of budget?

gietijzeren pan zuurdesembrood

Zuurdesembrood bakken lijkt soms afhankelijk te zijn van de allerbeste materialen en spullen, en al snel krijg je het gevoel dat je voor elk detail het perfecte gereedschap moet hebben. Een dure gietijzeren pan bijvoorbeeld. Maar is dat echt nodig om een perfect zuurdesembrood te bakken? Het korte antwoord is: nee. Je hebt helemaal geen dure pan nodig! Of je nu een high-end merk zoals Le Creuset hebt of een budgetoptie zonder merk, met de juiste techniek kun je altijd een heerlijk zuurdesembrood bakken.

Het geheim zit hem niet in de prijs of het merk van je pan, maar in hoe je de pan gebruikt. En in deze blog leg ik je dit uitgebreid uit.

Hoe werkt het?

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij het bakken van zuurdesembrood in gietijzeren pannen. Deze tips zorgen ervoor dat je pan optimaal presteert, wat de prijs ook is.

Zorg ervoor dat je pan ovenbestendig is

Het eerste waar je op ‘moet’ letten is of je pan geschikt is voor de oven. Niet alle gietijzeren pannen kunnen namelijk hoge temperaturen aan. Voor zuurdesembrood heb je een pan nodig die minstens 230 graden Celsius kan bereiken, maar het liefs nog hoger, namelijk 250 graden Celsius. De meeste gietijzeren pannen kunnen deze temperatuur goed aan, maar het is altijd goed om te controleren.

Extra tip: verwarm je pan ook altijd goed voor, minstens 30 minuten op 250 graden Celsius.

Let op de deksel

Eén van de redenen waarom gietijzeren pannen zo geweldig zijn voor het bakken van zuurdesem is het vermogen om de stoom vast te houden. Dit helpt je brood om een mooie korst te vormen. Zorg ervoor dat de deksel van je pan goed sluit. Als de deksel niet goed afsluit, kan de stoom ontsnappen en zal je zuurdesembrood niet de gewenste ovenrijs krijgen. Een goed sluitende deksel is dus heel belangrijk.

Gebruik rijst op de bodem (indien nodig)

Sommige gietijzeren pannen, vooral de goedkopere modellen, kunnen de bodem van je zuurdesembrood te snel verwarmen, waardoor er verbranding kan optreden. Een handige oplossing hiervoor is het toevoegen van een laagje rijst op de bodem van de pan. Dit voorkomt dat het deeg direct in contact komt met het hete oppervlak en zorgt ervoor dat het zuurdesembrood gelijkmatig bakt. Het is een trucje dat ik zelf vaak gebruik en het werkt geweldig!

Kies het juiste formaat voor jouw brood

De grootte van je gietijzeren pan bepaalt ook deels vorm van je zuurdesembrood. Kies een pan die het beste past bij de vorm van zuurdesembrood die je wilt bakken. Er zijn natuurlijk zowel ronde als langwerpige gietijzeren pannen te koop. Bak jij vooral veel ronde zuurdesembroden, dan zou ik zeker voor een ronde pan kiezen. Ook de grootte van je pan heeft invloed op het eindresultaat van je broodje, heb ik gemerkt. Hoe beter de pan aansluit bij de diameter van je broodje, hoe mooier de rijs zal zijn.

le creuset pan in de oven voor zuurdesembrood bakken

Foto door DaKo Fotografie

Duur vs. budget: wat werkt voor jou?

Dus heb je nu echt een dure pan nodig? Het antwoord is simpel: nee. Het maakt niet uit of je pan van een luxe merk is of van een discountwinkel komt. Wat écht belangrijk is, is hoe je de pan gebruikt. Zolang je zorgt dat je pan ovenbestendig is, een goed sluitende deksel heeft en je het juiste formaat kiest, kun je in elke gietijzeren pan een prachtig zuurdesembrood bakken. Het draait uiteindelijk om de techniek en de liefde die je in je brood stopt.

Als je twijfelt tussen een dure en een goedkopere pan, is het ook goed om te weten dat het voor zuurdesem niet gaat om de prijs, maar om het proces. Sommige van de beste broden zijn gebakken in budgetopties, simpelweg omdat de techniek juist is toegepast. Dus voel je niet verplicht om diep in de buidel te tasten voor een dure pan als je gewoon een goede gietijzeren pan hebt die je lekker vindt werken!

Welke pannen gebruik ik om zuurdesembrood te bakken?

Ik krijg deze vraag echt enorm vaak via mijn instagram. Welke pan gebruik ik? Het antwoord is: ik wissel regelmatig tussen verschillende pannen die allemaal uit een verschillende prijsklasse komen. Zo heb ik:

  • Le Creuset (rond) met een diameter van 26 cm
  • KitchenAid (ovaal) met een afmeting van 30 x 24 x 11 (lxbxh)
  • Merkloos (rond) met een diameter van 24 cm

Of ik een favoriet heb? Jazeker. De merkloze pan is toch wel mijn favoriet. Daar heb ik mijn hoogste en mooiste broodje ooit mee gebakken. De pan is een perfect formaat voor ronde zuurdesembroden, maar de andere pannen zijn ook echt geweldig hoor. Het komt met name neer op persoonlijke voorkeur. Iedereen vind iets anders fijn werken, dus doe gewoon waar jij je goed bij voelt.

Je ziet de pannen die ik heb en gebruik in het filmpje hieronder.

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛