Alles over zuurdesem

Als je net begint met zuurdesem dan kan het allemaal best overweldigend zijn. Althans, ik vond dat wel toen ik begon. En overal lees je ook andere informatie. Maar wees gerust: het komt goed! Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde bakker, hier schrijf ik artikelen die voor ieder wat wils hebben. Van handige tips tot inspirerende verhalen. Veel leesplezier!

  • Zuurdesembrood bakken moeilijk? Nee hoor, iedereen kan het!

    Veel beginnende bakkers haken af omdat het bakken van zuurdesembrood ‘moeilijk’ lijkt. In deze blog deel ik een flinke portie motivatie én handige inzichten, zodat jij doorzet en uiteindelijk met trots een prachtig zuurdesembrood uit je oven haalt. Zuurdesem is een leerproces, maar het is er één die écht iedereen onder de knie kan krijgen.

    Lees verder

  • waterig laagje starter

    Wat is dat waterige laagje op je starter (en wat doe je ermee)?

    Als je starter een tijdje zonder voeding staat, kan er een waterig laagje op verschijnen. Dit wordt ‘hooch’ genoemd en geeft aan dat je starter honger heeft. Maar wat doe je ermee? Doorroeren of weggooien? In deze blog ontdek je wat hooch precies is en hoe het de smaak van je zuurdesembrood beïnvloedt.

  • stretch & folds zuurdesembrood

    Hoe doe je stretch & folds?

    Stretch & folds zijn belangrijk voor een luchtig en goed gerezen zuurdesembrood. In deze blog ontdek je wat het is, waarom je het doet, en hoe je deze techniek toepast voor een perfect resultaat.

  • Wat is het hydratatiepercentage

    Wat is het hydratatiepercentage en waarom is het belangrijk?

    Het hydratatiepercentage geeft aan hoeveel water je toevoegt in verhouding tot de hoeveelheid bloem. Dit heeft invloed op de bewerkbaarheid van je deeg en de structuur van je brood. Beginners starten vaak met 65-70%, maar gevorderde bakkers kunnen experimenteren met een hogere hydratatie. Ontdek hoe je het juiste hydratatiepercentage kiest en hoe je het kunt aanpassen voor het perfecte zuurdesembrood!

  • help mijn starter is op

    Help, mijn starter is op! Wat nu? Gebruik deze tip!

    Per ongeluk al je starter gebruikt? Geen paniek! Zelfs met de kleinste restjes kun je je starter weer tot leven wekken. Ontdek hier de simpele methode om snel weer een actieve starter te krijgen.

  • Een drijvende starter is een actieve starter, of toch niet?

    Een drijvende starter is een actieve starter, of toch niet?

    Leer waarom de drijvende starter test soms misleidend kan zijn voor je zuurdesemstarter en ontdek wat de echte tekenen zijn van een actieve starter.

  • Wist je dat er alcohol in zuurdesembrood zit?

    Wist jij dit? Er zit alcohol in zuurdesembrood!

    Tijdens het fermentatieproces van zuurdesembrood zetten (wilde) gisten suikers om in koolzuurgas en een klein beetje alcohol. Dit draagt bij aan de smaak en het rijzen van je brood. Tijdens het bakken verdwijnt de alcohol, maar het proces erachter is fascinerend! Ontdek hier hoe het werkt.

  • Baktip water om de naad dicht te maken

    Baktip: water om de naad dicht te maken

    Soms wil je deeg niet goed plakken als je de naad wilt sluiten. Dit komt vaak door een teveel aan bloem op het oppervlak. Gelukkig is daar een eenvoudige oplossing voor: water! Door een klein beetje water te gebruiken, wordt het deeg weer plakkerig en sluit de naad perfect. Dit zorgt niet alleen voor extra spanning in je deeg, maar helpt ook om je brood een mooie vorm te geven tijdens het bakken. Een simpele maar effectieve baktip!

  • deeg waarbij coil folds zijn gedaan

    Hoe doe je coil folds?

    Coil folds (= rolvouwen) is een zachte en efficiënte techniek voor het bewerken van zuurdesemdeeg. In deze blog leer je stap voor stap hoe je coil folds uitvoert en waarom ze belangrijk zijn voor je zuurdesemdeeg. Daarnaast vertel ik je over het verschil tussen coil folds en stretch & folds.

  • Wanneer is het deeg goed gemixt?

    Wanneer is het deeg goed gemixt? Tips voor perfect zuurdesemdeeg

    Wanneer is je zuurdesemdeeg goed gemixt? Een goed gemixt deeg blijft stevig aan de deeghaak hangen en scheurt niet. Gebruik je ogen en handen om te testen of je deeg klaar is, bijvoorbeeld met de vliesjestest. Deze aanpak werkt perfect voor deeg met tarwebloem.