Alles over zuurdesem

Als je net begint met zuurdesem dan kan het allemaal best overweldigend zijn. Althans, ik vond dat wel toen ik begon. En overal lees je ook andere informatie. Maar wees gerust: het komt goed! Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde bakker, hier schrijf ik artikelen die voor ieder wat wils hebben. Van handige tips tot inspirerende verhalen. Veel leesplezier!

  • 3 Feitjes over de ingrediënten van jouw zuurdesembrood

    In deze blog lees je drie verrassende feitjes over de ingrediënten van zuurdesembrood. Je komt erachter waarom de volgorde van mengen uitmaakt, hoe belangrijk de kwaliteit van bloem is, en hoe je zaden, pitten en noten slim kunt toevoegen. Inclusief bonustips, handige timing en advies voor lokaal inkopen!

    Lees verder

  • 3 veelgemaakte zuurdesemfouten (en dat is helemaal niet erg)- DaKo Fotografie

    3 veelgemaakte zuurdesemfouten (en dat is helemaal niet erg!)

    Zuurdesembrood bakken is een kunst waarin vallen en opstaan centraal staan. In deze blog bespreken we drie veelvoorkomende fouten die iedere bakker wel eens maakt: platte "pannenkoeken", uitgezakte deegjes en te veel stoom bij het bakken. Je leert wat de oorzaak is, hoe je deze fouten voorkomt en waarom het helemaal oké is als het een keer misgaat. Van mislukking leer je het meest!

  • gietijzeren pan zuurdesembrood

    Gietijzeren pan voor zuurdesembrood: duur of budget?

    Heb je een dure gietijzeren pan nodig om zuurdesembrood te bakken? Het antwoord is nee! Of je nu een budgetpan of een duurdere pan hebt, met de juiste techniek kun je altijd een heerlijk zuurdesembrood bakken. Ontdek hoe je het meeste uit je gietijzeren pan haalt, ongeacht het merk.

  • Hoelang kun je meel en bloem bewaren? Zo houd je je ingrediënten vers!- DaKo Fotografie

    Hoelang kun je meel en bloem bewaren? Zo houd je je ingrediënten vers!

    Voor het bakken van heerlijk zuurdesembrood zijn verse ingrediënten essentieel. In deze blog ontdek je hoelang je meel en bloem kunt bewaren, wat het verschil is in houdbaarheid, en hoe je eenvoudig kunt herkennen of je product nog goed is.

  • Wanneer voeg je zaden, noten of pitten toe aan je zuurdesemdeeg?

    Zuurdesembrood bakken: wanneer voeg je zaden, noten of pitten toe?

    Zaden, noten en pitten maken je zuurdesembrood voedzamer, knapperiger en smaakvoller. Maar wanneer voeg je ze eigenlijk toe? In deze blog lees je op welk moment je ze het beste toevoegt en wat het effect is op je deeg.

  • zuurdesem brood in cakeblik maken

    Zuurdesembrood bakken in cakeblikken (two pan loaf-methode)

    Zuurdesembrood bakken in een cakeblik? Jazeker! In deze blog deel ik mijn ervaring met de ‘two pan loaf’-methode waarbij je twee cakeblikken gebruikt om een perfect zuurdesembrood te bakken. Ideaal voor thuisbakkers die geen Dutch oven hebben (of meerdere broden tegelijk willen bakken)!

  • Wilde gisten versus melkzuurbacteriën wie doet wat – en wanneer? - DaKo Fotografie

    Wilde gisten versus melkzuurbacteriën: wie doet wat en wanneer?

    Wat gebeurt er eigenlijk in je zuurdesemstarter? En wat gebeurt er daarna in je deeg? In deze blog duiken we in de wereld van wilde gisten en melkzuurbacteriën: wie zijn ze, wat doen ze, en op welk moment zijn ze actief? Als je dit begrijpt, snap je niet alleen je starter beter, maar ook hoe en wanneer je jouw 1e (bulk)rijs moet timen. Een must-know voor elke zuurdesembakker!

  • 3 experimenten die ik deed met zuurdesembrood

    3 experimenten die ik deed met zuurdesembrood

    In deze blog deel ik drie experimenten die ik uitvoerde met zuurdesembrood. Van het toevoegen van koffie in plaats van water tot het gebruik van wei en zelfs chocolade. Je zult versteld staan van de onverwachte resultaten. Lees snel verder!

  • wat is autolyse - DaKo Fotografie (Webformaat)

    Wat is autolyse? (en moet jij het doen?)

    Autolyse is een techniek waarbij je bloem of meel en water mengt en het deeg eerst laat rusten vóór je zout en starter toevoegt. Het zorgt voor een soepeler deeg, betere glutenontwikkeling en een luchtig kruim. Maar… is het écht nodig? In deze blog leg ik uit wat autolyse is, wat de voordelen zijn én waarom ik het zelf meestal oversla.

  • starter ombuigen naar andere bloem of meelsoort

    Zuurdesemstarter ombuigen naar andere bloem- of meelsoort

    Wil je je zuurdesemstarter omzetten naar een ander bloem- of meeltype? In deze blog leg ik uit hoe je stap voor stap je starter kunt ombuigen, zonder dat je opnieuw hoeft te beginnen.