Moeilijkheid: Makkelijk
Porties: 12
Omschrijving
Muffins zijn net kleine gebakjes, alleen kosten ze minder moeite om te maken. Toen ik laatst bramenjam kocht bij een lokale boerderij wilde ik daar iets lekkers mee maken. Het werden muffins! Maar dan wel met een beetje een herfstachtig tintje. Daarom voegde ik er walnoten en maple syrup aan toe. Die smaakcombinatie werkt echt heel goed - het is een heerlijke balans tussen zoet, zuur en nootachtig. Echt perfect van het najaarsseizoen.
Stappen
- 1Verwarm de oven voor op 200°C
- 2Smelt de roomboter in een pannetje en laat deze iets afkoelen
- 3Prak of mix de bananen tot een glad papje en hak de walnoten fijn
- 4Meng in een kom de natte ingrediënten: roomboter, ei, zuurdesemrestant, vanille-extract, maple syrup en de gepureerde bananen. Mix goed door elkaar.
- 5Meng in een aparte kom de droge ingrediënten: tarwebloem, bakpoeder, baking soda en zout.
- 6Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje toe aan de natte ingrediënten. Mix kort, tot een glad beslag (niet te lang mixen om luchtigheid te behouden).
- 7Roer als laatste de stukjes walnoten door het beslag
- 8Verdeel het beslag over 12 papieren muffinvormpjes. Schep eerst een bodempje beslag in elk vormpje, voeg een theelepeltje bramenjam toe in het midden en dek af met een laagje beslag. Vul de vormpjes voor 3/4.
- 9Bak de muffins 20-25 minuten in de oven op 180°C
- 10Laat de muffins na het bakken afkoelen op een rooster
Extra tips bramenjam muffins met starterrestant en walnoten
- In plaats van bramenjam kun je natuurlijk ook een andere jam kiezen. Bosvruchtenjam lijkt me ook erg lekker in dit recept.
- Mijn voorkeur gaat uit naar papieren muffinvormpjes, want bij in siliconen vormpjes bakken de muffins minder mooi hoog.
- In plaats van maple syrup kun je ook ahornsiroop, honing of dadels (pureer 30 gram dadels met 30 gram warm water) gebruiken.
- Hou jij van zoetere muffins? Voeg dan wat meer maple syrup toe. In dit recept proef je een licht zoetje.
- Overmix je beslag niet bij muffins. Hoe korter je mixt, hoe beter! Mix je te lang, dan heb je kans dat de muffins inzakken.
- Let even goed op de temperatuur van je oven. Ik verwarm mijn oven voor op 200°C en verlaag de temperatuur zodra ik mijn muffins in de oven zet.
- Hoelang je de muffins exact moet bakken, is afhankelijk van de dikte van je beslag en je oven. Hou tijden het bakken in de oven daarom een oogje in het zeil. Bak de muffins minimaal 20 minuten en maximaal 25. Als je ze te lang bakt, worden ze droog.
- Ik gebruik dit afkoelrooster.
Bewaren
Bewaar de bramenjam muffins in een luchtdichte trommel. Dan blijven ze 3 dagen goed. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze 3 maanden goed.
Dit bericht op Instagram bekijken
Gerelateerde recepten
Vond je dit een leuk recept? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je dit recept interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛