Moeilijkheid: Makkelijk
Porties: 10
Omschrijving
Havermout is heerlijk en voedzaam! Daarom besloot ik met dit recept een gezonde traktatie te maken in de vorm van havermoutkoekjes die geen geraffineerde suikers bevatten. In plaats daarvan heb ik gekozen voor dadels. Wist je dat dadels veel mineralen en vitamines bevatten? Natuurlijk moet je ze wel met mate eten, maar ze zijn ontzettend gezond voor je. Met dit makkelijke recept maak je verrukkelijke havermoutkoekjes én kun je ook je starterrestant gebruiken. De koekjes zijn zacht aan de binnenkant en een beetje knapperig aan de buitenkant. Wij eten ze als lunch, snelle snack voor onderweg of als traktatie bij een kopje koffie of thee. Kortom: deze koekjes zijn heerlijk veelzijdig.
Stappen
- 1Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- 2Mix in een mengkom de natte ingrediënten (Griekse Yoghurt, ei, vanille-extract, starterrestant en melk).
- 3Meng in een andere (meng)kom de droge ingrediënten (havermout, amandelmeel, bakpoeder, kaneel).
- 4Voeg nu, schep voor schep, de droge ingrediënten toe aan de mengkom met natte ingrediënten en mix dit goed door elkaar.
- 5Laat het mengsel 10 minuten rusten, zodat de havermout het vocht kan opnemen. Als het mengsel te droog aanvoelt na 10 minuten, kun je altijd een beetje extra melk of Griekse Yoghurt toevoegen.
- 6Snij ondertussen de dadels in kleine stukjes en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- 7Mix de dadelstukjes door het mengsel.
- 8Vorm ronde koekjes van ongeveer 1 tot 1,5 cm hoog op het bakpapier. Dit gaat het makkelijkst met je handen of met een rond koekvormpje dat je opvult (het vormpje bak je NIET mee).
- 9Bak de havermoutkoekjes 15 tot 20 minuten, of tot ze mooi goudbruin zijn.
- 10Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Extra tips havermoutkoekjes van starterrestant
- Voor het vormen van het koekje kun je gebruikmaken van koekjesvormen of een uitsteekvorm.
- In plaats van dadels kun je ook rozijnen of gedroogde abrikozen gebruiken.
- Hoelang je de havermoutkoekjes exact moet bakken, is afhankelijk van de dikte van het koekje en je oven. Hou tijden het bakken in de oven daarom een oogje in het zeil. Als de koekjes goudbruin zijn, zijn ze goed. Als je ze te lang bakt, worden ze droog.
- Ik gebruik dit afkoelrooster.
- Havermoutkoekjes zijn ook erg om te dippen in (warme) melk!
Bewaren
Bewaar de lekkere havermoutkoekjes in een luchtdichte trommel. Dan blijven ze 5 dagen goed. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze 3 maanden goed.
Dit bericht op Instagram bekijken
Gerelateerde recepten
Vond je dit een leuk recept? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je dit recept interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛