Moeilijkheid: Makkelijk
Porties: 12
Omschrijving
Bij ons in de familie heeft iedereen wel iets wat hij of zij lekker kan maken. Mijn vader staat bijvoorbeeld bekend om zijn platbroodjes. Die bakt hij niet in de oven, maar gewoon in de pan! Deze fluffy pitabroodjes met zuurdesemrestant bak ik ook in een koekenpan. En ik kan je vertellen, zodra het eerste broodje in de pan ligt en het heerlijk begint te geuren in de keuken, zie je dan nog maar eens in gehouden om het eerste broodje niet op te eten. Warm zijn ze echt het allerlekkerst!
Doordat je pitabroodjes met zuurdesemrestant maakt, is de structuur ook anders. Er zit namelijk veel meer lucht in. Dat maakt deze pitabroodjes heerlijk fluffy met als extra bonus die kenmerkende zuurdesemstructuur en -smaak!
Stappen
- 1Mix in een mengkom de tarwebloem met gist en kruiden.
- 2Voeg zout, lauwwarm water en starterrestant toe aan de mengkom en mix het geheel tot een soepel deeg. Ik zet mijn KitchenAid voor 5 minuten op stand 4.
- 3Dek de mengkom met het deeg af en laat 1 uur staan zodat het kan rijzen. Het deeg zal verdubbelen in omvang.
- 4Bestuif je werkplek met bloem. Haal het deeg uit de mengkom met behulp van een deegschraper.
- 5Verdeel het deeg in 10 tot 12 gelijke delen met behulp van je deegschraper en eventueel een weegschaal.
- 6Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt (met vershoudfolie of theedoek) 10 minuten rusten.
- 7Verwarm een koekenpan goed door.
- 8Pak een deegbolletje en rol deze met de deegroller plat (ze moeten ongeveer 0,5 cm hoog zijn). Gebruik voldoende bloem tegen het plakken. Je kunt zowel een ronde als ovale vorm aanhouden.
- 9Smeer de bovenkant van het deeg in met een beetje olijfolie en leg het plakje deeg met de olijfolie-kant naar beneden in de pan.
- 10Bak de pita mooi bruin aan elke kant. De pita's zullen in de pan rijzen (je ziet verschillende luchtbellen in het brood ontstaan).
- 11Laat de pitabroodjes afkoelen op een rooster.
Extra tips
- Heerlijk om te vullen met bijvoorbeeld (kip)shoarma of falafel.
- Ideaal om mee te dippen in tzatziki, knoflooksaus, paprikadip of een andere spread.
Bewaren
Deze zelfgemaakte pitabroodjes kun je 2 dagen buiten de koelkast bewaren in een luchtdichte trommel of -zak.
Gerelateerde recepten
Vond je dit een leuk recept? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je dit recept interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛