
Je hebt alles goed gedaan. Of… dat dacht je. Je starter is netjes gevoed, je pot staat klaar en jij wacht hoopvol op de magische verdubbeling. Maar: niks. Nada. Je zuurdesemstarter wil niet verdubbelen. Wat er ook gebeurt, hij blijft op hetzelfde niveau hangen alsof ‘ie er de brui aan heeft gegeven. Herkenbaar? Geen zorgen. Je bent niet de enige. In deze blog duiken we samen in de 5 meest voorkomende oorzaken én geef ik je simpele, praktische tips om jouw starter weer op gang te krijgen.
De meest voorkomende oorzaken én hoe je ze oplost
1. Het is te koud in huis
Zuurdesemstarter = fermentatie = warmte. Als het te koud is in je keuken (onder de 21°C), duurt de fermentatie veel langer of komt deze soms helemaal niet goed op gang. Zeker in herfst- en wintermaanden zie ik dit vaak.
Oplossing:
Zet je starter op een warmere plek in huis. Bovenop de koelkast, in een keukenkastje of gewikkeld in een theedoek werkt al wonderen. Let op: gebruik lauw water bij het voeden (nooit heet!), dat helpt de starter een beetje extra op gang. Wil dit nou niets helpen, dan kun je en geïmproviseerd rijskastje maken met behulp van een koelbox. Hierin leg je dan een (elektrische) kruik en een handdoek. Zet je starter vervolgens in de box (let op: niet tegen de kruik aan, maar geef het ruimte) en sluit de box.
Lees ook: Zo maak je je starter actief al het koud is in huis.
2. Slechte kwaliteit meel of bloem
De kracht van je starter zit ook in het voer dat je ‘m geeft. Oud meel wat over de datum is en bloem van lage kwaliteit kunnen zorgen voor weinig tot geen activiteit.
Oplossing:
Gebruik het liefst verse bloem en meel van goede kwaliteit. Biologisch, volkoren of rechtstreeks van de molen. Rogge- en volkorenmeel zijn echte boosters daar zitten van nature meer voedingsstoffen in waar je starter extra goed op gaat.
3. Niet consequent voeden
Je starter leeft. En een levend ding heeft ritme nodig. Als jij af en toe een dag overslaat, raakt je starter uit z’n flow. Resultaat: trage of geen groei.
Oplossing:
Voed je starter elke dag op een vast tijdstip, zeker als ‘ie op kamertemperatuur staat. Zet een reminder in je telefoon als dat helpt. Heb je je starter in de koelkast? Dan hoef je alleen te voeden op de dagen dat je gaat bakken.
PS: Heb je mijn starter maken stappenplan al gedownload? Daarin kun je je voedingen en observaties bijhouden, superhandig!
4. Verkeerde verhouding
Een veelgemaakte fout: je voegt te weinig voeding toe ten opzichte van je starter. Dan staat je starter eigenlijk op dieet, en dat werkt averechts.
Oplossing:
Gebruik een weegschaal en hou je aan de verhouding 1:1:1 (bijvoorbeeld 30 g starter + 30 g water + 30 g meel). Je kunt ook variëren met 1:2:2 of 1:5:5 als je wat meer tijd wilt rekken of piekactiviteit wilt plannen. Wees nauwkeurig. Zeker in het begin is meten echt weten!
6. Niet schoon (genoeg) werken
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar hygiëne speelt wel degelijk mee. Viezige potten, oude bloemresten of spatels met zeepresten kunnen de fermentatie flink verstoren.
Oplossing:
Werk altijd met schone, droge potten en gebruik bij voorkeur een lepel of spatel die goed afgespoeld is. Geen afwasmiddelrestjes!
Bonustip!
Voed je starter meestal met tarwebloem? Geef ‘m dan eens per week een extra boost met een klein beetje roggemeel of volkorenmeel. Daar zitten van nature meer voedingsstoffen in en dat helpt om de fermentatie extra aan te zwengelen.
Tot slot: geduld is een schone zaak!
Soms heeft je starter gewoon tijd nodig. Zeker in de eerste dagen of weken kan het traag gaan. Verwacht dus niet meteen spectaculaire bubbels na dag drie. Gun je starter rust, liefde, voeding… en een beetje warmte. Wil je gestructureerd je starter opbouwen? Download dan gratis mijn starter maken stappenplan. Daarmee kun je precies bijhouden hoe je starter zich ontwikkelt en wanneer ‘ie klaar is om écht zuurdesembrood mee te bakken. Succes!
Dit bericht op Instagram bekijken
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛