
Zuurdesembrood bakken roept vaak beelden op van stoere gietijzeren pannen en perfect gevormde boules in rijsmandjes. Maar wist je dat je ook prachtig zuurdesembrood kunt bakken in iets wat bijna iedereen in de kast heeft staan: een cakeblik?
Ik was al een tijdje nieuwsgierig naar de zogenaamde ‘two pan loaf’-methode, een baktechniek die populair is bij Amerikaanse zuurdesembakkers. Het idee is even simpel als briljant: je gebruikt twee cakeblikken – één om in te bakken, de ander als deksel – en bootst daarmee het effect na van een Dutch oven. Zo blijft de stoom rondom het deeg en krijg je dat kenmerkende ovenrijs-effect én een mooie korst.
Zo werkte het voor mij (en zo kun jij het ook doen)
Voor dit experiment begon ik zoals altijd een dag van tevoren met mijn deeg. Eigenlijk heb ik mijn basisrecept voor zuurdesembrood (met tarwebloem) grotendeels gevolgd, maar na de bulkrijs en het vormen heb ik mijn deegje niet in een rijsmandje maar in het cakeblik gelegd. Zo kon het voor de 2e (koude) rijs in de koelkast rijzen. Dat bleek zo handig! Geen gedoe met overleggen van slap deeg en het risico op scheuren etc.
Ik gebruikte een stuk bakpapier onderin het blik om te voorkomen dat het brood aan de bodem zou plakken. Je zou het eventueel ook kunnen invetten.
Een zorg die ik had? Dat de bodem zou verbranden, omdat er geen dikke pan of isolatie onder zit zoals bij een Dutch oven. Maar tot mijn verrassing gebeurde dat niet! Geen rijst of extra laagje nodig dus, maar gewoon direct afbakken werkt prima.
Stomen met…. de plantenspuit!
Twee cakeblikken sluiten natuurlijk niet volledig luchtdicht af, dus ik wilde de stoom een handje helpen. Vlak voordat ik het deeg in de oven schoof, heb ik met een plantenspuit wat water gespoten in het bovenste cakeblik en een beetje op het deeg. Daardoor ontstond er voldoende stoom in de eerste fase van het bakken, wat zorgde voor een goede ovenrijs en een mooie korst (zij het iets zachter dan normaal, maar dat vond ik juist lekker).
De baktijd en temperatuur
De oven heb ik voorverwarmd op 250°C (dat doe ik altijd) en de baktijd hield ik exact gelijk aan mijn gewone methode:
- 20 minuten met de cakeblikken op elkaar (voor stoom en rijzing)
- 15 minuten zonder het bovenste cakeblik (voor de korst en het bruinen)
Tijdens de tweede fase kun je eventueel de temperatuur iets verlagen (bijvoorbeeld naar 230°C) als je oven erg heet is of je korst snel kleurt.
Het resultaat: een luchtig broodje met fijne korst (en perfect formaat!)
Het eindresultaat verraste me echt. De korst was iets zachter, wat waarschijnlijk komt door de extra stoom uit de plantenspuit. Maar dat was juist heel prettig. Zeker als je graag zuurdesembrood eet in de vorm van boterhammen. En dat formaat? Zo fijn! Door de rechte zijkanten van het cakeblik krijg je mooie, gelijkmatige plakken. Ideaal om in te vriezen of om een stapeltje mee naar je werk te nemen.
Bovendien kun je met deze methode meerdere broden tegelijk bakken, omdat cakeblikken veel minder ruimte innemen dan zware Dutch ovens. Een enorme win als je – net als ik – regelmatig voor meerdere mensen bakt of graag experimenteert met smaken.
Kortom: waarom je deze methode sowieso een keer moet proberen!
Waarom je deze methode zéker een keer moet proberen. Ik som het nog een keertje voor je op.
- Geen dure pan nodig – cakeblikken heb je vaak al in huis
- Minder gedoe: rijzen én bakken in één blik
- Perfect voor meerdere broden tegelijk
- Zachte korst en mooi gelijkmatige boterhammen
- Geweldige ovenrijs door slimme stoomtechniek
Of je nu een beginner bent of al jaren met zuurdesem bakt: deze methode is absoluut het proberen waard. Je hebt er weinig extra’s voor nodig, het is praktisch en het levert een verrassend mooi resultaat op.
Bonus: welke cakeblikken werken het beste?
Zorg dat je twee blikken van exact hetzelfde formaat gebruikt, zodat ze goed op elkaar passen en het stoom mooi ‘binnen’ houden.
Dit bericht op Instagram bekijken
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛