Moeilijkheid: Makkelijk
Porties: 1
Omschrijving
Dit 100% roggebloem zuurdesembrood is het ultieme comfortfood voor wie van stevig, smeuïg zuurdesembrood met een subtiel zuurtje houdt. Het recept is zó simpel! Je hoeft alleen de kneden en daarna te wachten. Geen strech & folds, geen insnede… gewoon mengen en lekker laten staan voor een paar uur.
De tijd en je koelkast doen al het werk. En het leuke is, ik bakte dit 100% roggebloem zuurdesembrood in een cakeblik! Dankzij de hoge hydratatie en de lekkere smaak van roggebloem krijg je een zuurdesembrood dat heerlijk voedzaam is en lang vers blijft. Perfect om dik te beleggen met roomboter en mijn favoriet: hagelslag. En bonus: je hoeft geen ervaren thuisbakker te zijn om hiermee te scoren aan de ontbijt- of lunchtafel.
Stappen
- 1Voeg aan een mengkom eerst 425 ml water toe en daarna starter. Mix dit met een Deense deeggarde zodat de starter goed gemengd is met het water.
- 2Voeg nu 500 gram roggebloem, 12 gram (Keltisch zee) zout toe en mix tot een dik beslag met de Deense deeggarde. Zodra alles goed gemengd is, stop je. Het wordt niet echt een samenhangend deeg.
- 3Dek de mengkom af met een theedoek en laat het deeg 20 minuten rusten.
- 4Bekleed een cakeblik met bakpapier (of vet deze goed in).
- 5Schep het deeg nu over vanuit de mengkom naar het cakeblik. Het is geen samenhangend deeg, dus het is niet erg als je het deeg in meerdere scheppen in het cakeblik schept. Zodra al het deeg in het cakeblik zit, strijk je het deeg goed glad zodat het ook mooi verdeeld is. Dit gaat het makkelijkst met een pannenlikker en een beetje water.
- 6Dek het cakeblik af met een theedoek en laat het 3 tot 4 uur rijzen. Het belangrijkste signaal waar je op moet letten is dat er kleine barstjes of scheurtjes in je deeg verschijnen. Je gaat ook 'gaatjes' zien aan de bovenkant van je deeg. Daarnaast zal je deegje gaan rijzen in het cakeblik en een beetje bol gaan staan vanaf de rand. Als je dat gaat zien, zit je goed en kun je door met de volgende stap.
- 7Dek je deegje af (met aluminiumfolie, een douchemuts of een plastic tas) en zet het voor een nachtje in de koelkast.
- 8De volgende dag: verwarm de oven voor op 250°C gedurende 30 minuten.
- 9Haal je cakeblik met het deeg uit de koelkast. Zet een tweede cakeblik al deksel erbovenop. Zo krijg je een soort van Dutch Oven, maar dan met cakeblikken.
- 10Bak 15 minuten op 230°C met het tweede cakeblik als deksel erbovenop.
- 11Verwijder na 15 minuten het bovenste cakeblik en bak je brood nog 45 min op 200°C (let op, je verlaagt de temperatuur dus).
- 12Haal het brood uit de oven en laat deze nog 10 minuten in het cakeblik rusten. Na 10 minuten kun je het brood eruit halen en laten afkoelen op een rooster.
Dit bericht op Instagram bekijken
Gerelateerde recepten
Vond je dit een leuk recept? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je dit recept interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛