Moeilijkheid: Makkelijk
Porties:
Omschrijving
De Sint en zijn pieten zijn in het land en daar horen lekkernijen bij. Nu ben ikzelf gek op pepernoten (niet te verwarren met kruidnoten), en ik kon het niet laten om ook zelf aan de slag te gaan. Maar wel met een extra twist! Ik plaats van de standaard pepernoten, koos ik voor de Oud-Hollandse variant met roggemeel én starterrestant.
Wie had gedacht dat je met starterrestant pepernoten kon bakken? Ik niet hoor! Maar het zuurtje wat in je restant zit, gaat heel goed samen met de warme kruiden. Het koste me 4 bakpogingen - waarbij ik zelfs 1 x verbrande pepernoten had - maar het is me gelukt: oud-Hollandse pepernoten met een heerlijke smaak.
Stappen
- 1Verwarm de oven voor op 160C en bekleed een overschaal met bakpapier.
- 2Laat de dadels 10 minuten weken in warm water. Pureer ze daarna met 2-3 eetlepels van het weekwater tot een gladde pasta.
- 3Meng in een kom het roggemeel, speculaaskruiden, kaneel, gemalen anijs, zout en baking soda.
- 4Mix en een grote kom de starterrestant, dadelpuree, basterdsuiker en citroensap toe een glad mengsel.
- 5Voeg de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en mix tot een stevig deeg ontstaat. Voeg 2 tot 4 eetlepels melk toe, afhankelijk van de stevigheid. Het deeg moet licht plakkerig maar kneedbaar zijn.
- 6Verdeel het deeg in 3 delen. Rol elk deel uit tot een sliert van ongeveer 2 cm dik en snijd deze in stukjes van 1,5 tot 2 cm breed.
- 7Doe een beetje zonnebloemolie in een kom en haal de pepernoten erdoor zodat ze licht bedekt zijn met de olie.
- 8Leg de pepernoten dicht tegen elkaar aan op een bakplaat. Bak ze 15 - 20 minuten in de oven tot ze stevig zijn.
- 9Laat de pepernoten volledig afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.
Extra tips
- In plaats van dadels kun je ook honing of ahornsiroop gebruiken.
- Het deeg is wat stugger en minder elastisch dan bij bijvoorbeeld kruidnoten.
- Gebruik je handige deegschraper om de sliert in gelijke stukjes te snijden.
- De pepernoten krijgen geen goudbruin kleurtje, dit komt door het traditionele roggemeel.
- Laat de pepernoten goed afkoelen, terwijl ze koelen worden ze nog wat steviger.
- De pepernoten worden tijdens de bewaarperiode iets zachter.
Bewaren
In een luchtdichte trommel, dan blijven ze 3 dagen goed.
Dit bericht op Instagram bekijken
Gerelateerde recepten
Vond je dit een leuk recept? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je dit recept interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛