Moeilijkheid: Gemiddeld
Porties: 1
Omschrijving
Na talloze groene probeersels (sommige succesvoller dan andere...) is het eindelijk tijd om mijn favoriete matcha zuurdesembrood recept met je te delen. Dit zuurdesembrood is niet alleen een plaatje om te zien, maar ook verrassend zacht en lekker van smaak. Denk: een krokante bite, een vleugje kokos en die herkenbare lichte aardse bitterheid van matcha: perfect in balans met het frisse zuurtje van het desem. Het resultaat? Een zuurdesembrood dat net even anders is, zonder gek te doen. Extra lekker met roomboter of (als je echt uit wilt pakken) een dikke laag pistachecrème.
Het hydratatiepercentage van dit zuurdesembrood met culinaire matcha is 72%.
Stappen
- 1Voeg aan een mengkom eerst lauwwarm water toe en daarna actieve zuurdesemstarter. Blijft de starter drijven? Top, dat is een extra bevestiging dat je met actieve starter werkt.
- 2Mix het water en de starter kort door elkaar.
- 3Voeg vervolgens tarwebloem, matcha en zout toe en mix op lage stand de ingrediënten voor 1 minuutje door elkaar totdat er een deeg ontstaat. Zodra alle ingrediënten zijn gemixt en er een plakkerig deegje ontstaat, kun je de mixer hoger zetten. Ik zet mijn KitchenAid op stand 6 voor 10-14 minuten. Blijf in de buurt, want zodra het deeg compacter wordt, kan de mixer van zijn plek bewegen (afhankelijk van de ondergrond).
- 4Stop de mixer na 10-14 minuten. Trek de deeghaak omhoog en kijk goed wat het deeg doet. Blijft het aan je deeghaak hangen, of glijdt/scheurt het er direct weer af? Als je deeg blijft hangen en heel langzaam van de deeghaak glijdt, dan is dat een teken dat de gluten sterk zijn. Dat is wat je wilt! Scheurt je deeg er snel af? Dan zijn je gluten nog niet voldoende ontwikkeld. Mix het deeg dan nog 2 minuten en blijf dit herhalen tot deeg goed is.
- 5Dek de mengkom nu af en laat het deeg 30 minuten rusten op het aanrecht.
- 6Voer na 30 minuten een reeks stretch & folds EN/OF coil folds uit en voeg tijdens deze reeks geleidelijk wat geraspte kokos toe (ga uit van 1/3 deel). Dek de mengkom weer af en laat weer 30 minuten rusten.
- 7Voer na 30 minuten de 2e reeks stretch & folds EN/OF coil folds uit en voeg weer wat geraspte kokos toe (ga uit van 1/3 deel). Dek de mengkom weer af en laat weer 30 minuten rusten.
- 8Voer na 30 minuten de 3e reeks stretch & folds EN/OF coil folds uit en voeg het laatste deel geraspte kokos toe. Dek de mengkom weer af en laat het deeg nu verdubbelen in volume. Gebruik bij voorkeur een glazen mengkom zodat je kunt zien hoever jouw deegje is toegenomen in volume. Vergeet ook geen streepje te zetten bij het startpunt.
- 9Controleer na 3 tot 4 uur hoe jouw deegje ervoor staat. Als je deeg nog niet verdubbelt is, laat het dan nog 30-45 minuten staan. Check elke 30-45 minuten. Het kan soms wel 5 uur of langer duren, afhankelijk van de kamertemperatuur.
- 10Is je deeg verdubbeld? Strooi dan wat bloem op je aanrecht en kiep de mengkom met het deeg voorzichtig om. Als de bulkfermentatie goed is uitgevoerd, dan is de mengkom nagenoeg schoon als het deeg eruit komt. Je kunt een deegschraper gebruiken om het deeg te helpen om uit de kom te komen.
- 11Vorm het deeg zoals je gewend bent, sluit de naad goed en zet het deeg in een rijsmandje een nachtje in de koelkast. Ik hou meestal zo'n 14 tot 18 uur aan. Vergeet je rijsmandje niet te bestuiven met bloem of rijstestrooimeel.
- 12De volgende dag: verwarm de oven met daarin de Dutch Oven (pan) inclusief deksel op 250 graden gedurende 1 uur voor.
- 13Als je oven bijna 1 uur heeft voorverwarmd, haal je het deeg uit de koelkast en kiep je het deeg voorzichtig op een vel bakpapier. Veeg overtollig bloem op het bakpapier weg.
- 14Knip het bakpapier rondom af, maar houdt wel ongeveer 3 cm ruimte tussen het deeg en het uiteinde van het bakpapier. Zo kun je het nog goed vastpakken.
- 15Je kunt het deeg nu insnijden met een deegmesje. Zorg voor minimaal 1 lange sneden over de gehele lengte van het brood, dit geeft jouw zuurdesembrood de kans om mooi te rijzen in de oven. Wil je dat jouw snedes goed zichtbaar zijn als het brood is afgebakken, smeer je deeg dan nog lichtjes in met bloem VOORDAT je het gaat insnijden. Jouw snedes zullen dan bruin worden en de rest van het brood zal wat lichter blijven door het bloem.
- 16Haal nu de Dutch Oven (pan) uit de oven. Leg jouw deegje met bakpapier voorzichtig in de pan, doe de deksel er weer op en zet de Dutch Oven (pan) in de oven.
- 17Bak het zuurdesembrood voor 20 minuten op 250 graden met de deksel op de pan af. Verwijder na 20 minuten de deksel en laat het brood nog 10 minuten zonder deksel bakken. Hou je van extra donker brood, verleng de baktijd zonder deksel dan met 5 minuten (maar pas op voor verbranding). Hoe langer je bakt, hoe harder de korst.
- 18Haal de Dutch Oven (pan) uit de oven en til jouw zuurdesembrood uit te pan. Laat jouw zuurdesembrood minstens 2 uur afkoelen op een afkoelrekje. Het liefst zodat het helemaal op kamertemperatuur is. Zo verliest jouw brood geen vocht.
- 19En dan... genieten maar!
EXTRA TIPS:
- Goed om te weten: dit recept is qua stappen bijna hetzelfde als mijn basisrecept voor zuurdesembrood met tarwebloem.
- Let op, want culinaire matcha heeft een uitgesproken smaak. Niet iedereen vindt het lekker, want het is wat bitter, dus begin met 4 gram. Je zuurdesembroodje is ook dan mooi groen, maar de smaak is milder.
- Ik kocht mijn culinaire matcha bij Flavor Shop.
- Extra leuk: het brood komt groen uit de oven, maar verkleurt nog iets bruin tijdens het afbakken. Bij het opensnijden zie je die mooie groene binnenkant weer terug. Echt WOW!
- Besmeer jouw matcha zuurdezembrood met roomboter of met pistachecrème. Beide zijn heerlijk!
Dit bericht op Instagram bekijken
Gerelateerde recepten
Vond je dit een leuk recept? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je dit recept interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛