Ontmoet de bakker

Amanda de Bruin in de keuken met koffie bij de KitchenAid

Foto door Dako Fotografie

Waarom Zuurdesem? Mijn verhaal.

Hi, aangenaam. Ik ben Amanda! Mijn avontuur in de wereld van zuurdesem begon in januari 2024 toen ik voor het eerst een starter maakte met niets meer dan volkoren tarwemeel en water. Gewoon om het eens te proberen. Ik verwachtte er eerlijk gezegd weinig van. Maar mijn starter dacht daar anders over. Binnen een recordtijd was deze sterk en actief en kon mijn bakavontuur beginnen. Ik was meteen verslaafd aan het zuurdesembakproces.

Tijd voor mezelf

Ik draag vele petten. Zo ben ik vrouw, moeder, dochter, onderneemster… en nog veel meer. Maar zuurdesembrood maken is iets voor mij, voor Amanda. Dan draag ik geen pet, maar ben ik helemaal in mijn eigen wereld. Een heerlijke bubbel waarin van alles mogelijk is, én heeeeel even niets van me gevraagd wordt.

Leren, leren, leren…

Inmiddels besteed ik nu uren aan het lezen van (veelal Amerikaanse) blogs en het bekijken van video’s over zuurdesem. Ik kan mezelf daar dus helemaal in verliezen en vind het vervolgens fantastisch om zelf te gaan experimenteren. Nieuwe tools, nieuwe technieken, nieuwe ingrediënten, nieuwe recepten, het kan me niet gek genoeg zijn. In de wereld van zuurdesem is er zoveel te ontdekken en te maken. Het is een proces wat nooit verveelt!

Smaakvolle platte pannenkoeken

Wat dus een beetje als een experimentje begon is inmiddels uitgegroeid tot een passie. Mijn eerste zuurdsembroden waren echt niet perfect. Sterker nog, het waren platte pannenkoeken die dan wel weer heel lekker smaakten. Dat is het leuke van zuurdesem: het kan (en mag!) mislukken, de smaak zal er niet minder om zijn. Je doe het dus nooit voor niets.

Bakprogressie

Bij elke platte pannenkoek (of UFO) leerde ik iets nieuws. Van simpele dingen als hoelang ik mijn deeg moet mixen tot hoe ik mijn deeg het beste kan opbollen. Trial and error, dat is echt wat het leren van zuurdesembrood is. Maar na vele pogingen en minstens zoveel doorzettingsvermogen en liefde voor het proces, bakte ik ineens een prachtig bol brood. Ik heb staan springen en staan dansen in de keuken. Mijn dag kon niet meer stuk! Dit had ik gewoon gemaakt met de meest simpele ingrediënten: bloem, water en zout.

Van passie naar platform

Vanaf dat moment had ik het proces in de vingers. En hoe! Ik ging helemaal los. Bakte elke dag wel een zuurdesembrood (of twee) en ging ook creatief aan de slag met het maken van nieuwe recepten van zuurdesemrestant. Het is oprecht een heerlijke reis van ontdekken en verbeteren waarin ik jou als medeliefhebber van zuurdesem graag meeneem. Want waar ik al mijn informatie vooral van Amerikaanse blogs heb gehaald en daarnaast heel veel zelf uitvogelde, vond ik dat een Nederlandse website met al die info niet kon ontbreken.

Het idee van Zuurdesemrecepten.nl was daarom snel geboren! Een uitspatting van mijn creatieve brein waar ik onwijs blij mee ben. Zo kan ik mijn liefde voor zuurdesem delen met een groeiende community. Hoe tof is dat? Al had ik in het begin best even mijn twijfels, want er bestaan natuurlijk tig bekende en minder bekende zuurdesembakkers met een bulk aan ervaring die ook hun tips en zuurdesemreis delen. Maar ik denk dat dát juist het leuke en fijne is, zeker als je net gaat bakken. Je kunt kiezen wie je volgt en overal wat kennis vandaan halen. De ene is niet beter dan de ander, want net zoals zuurdesem is geen starter en geen brood hetzelfde. Vergelijken kan dan ook niet. Wat we allemaal delen, is de passie voor zuurdesem en die geven we graag door!

Dus kijk hier vooral lekker rond. Verlekker je aan de recepten, lees informatieve blogs en ga zelf ook aan de slag in de keuken. En onthoud: perfecte broden bestaan niet. Alleen broden die met heel veel liefde, tijd en passie zijn gemaakt.

Heb je een vraag?

Je kunt altijd contact met me opnemen via het contactformulier als je een vraag, tip of idee hebt.

Bakken, delen en groeien – samen maken we dit mogelijk!

Ik ben dol op zuurdesembrood bakken en vind het geweldig om mijn kennis te delen. Met deze website wil ik anderen inspireren én tegelijkertijd iets teruggeven. Het onderhouden van deze website en het delen van gratis recepten en tips kost natuurlijk tijd (en heel wat zakken bloem 😉). Wil je mij steunen? Met een kleine donatie, zoals een zak bloem of een kopje koffie, help je mij om deze community draaiende te houden en nóg meer kennis te delen.

Dankjewel voor je support! Elke donatie – groot of klein – wordt enorm gewaardeerd 💛