Mijn voedingsschema + ratio als ik zuurdesembrood ga bakken

Mijn voedingsschema + ratio als ik zuurdesembrood ga bakken

Als beginnende zuurdesembakker is het vinden van een voedingsschema dat bij jou past een belangrijk proces. In plaats van dat je starter bepaalt wanneer je ‘moet’ bakken, kun jij dit met het juiste schema perfect timen. Dit zorgt ervoor dat je starter op het juiste moment op zijn piek is en klaar is voor gebruik. Na veel experimenteren heb ik een schema gevonden dat voor mij ideaal werkt bij zowel mijn tarwebloem- als volkorenmeelstarter. Dit deel ik graag met je! Maar let op, dit voedingsschema werkt voor mij, maar het kan zijn dat het voor jou niet precies hetzelfde werkt. Dit komt onder andere door de kamertemperatuur die invloed heeft op jouw starter. Bij ons in huis is het meestal tussen de 20 en 21 graden.

Mijn voedingsschema start om 22.00 uur

Mijn (tarwebloem)starter, die ik ‘Lola’ noem, krijgt om 22.00 uur haar voeding. Ik gebruik hiervoor de 1:8:8 ratio. Dit betekent dat ik:

  • 10 gram starter neem
  • 80 gram water toevoeg
  • 80 gram tarwebloem erdoor meng

Hierdoor krijgt Lola een flinke hoeveelheid voeding in verhouding tot haar eigen gewicht, wat invloed heeft op haar groeitempo. Ze zal er met deze ratio langer over doen om te pieken, en dat is precies de bedoeling.

22.30 uur – Tijd om te slapen

Terwijl ik ga slapen, begint Lola aan haar langzame en gestage groei. De grote hoeveelheid voeding in verhouding tot de starter zorgt ervoor dat ze de hele nacht actief blijft en zich langzaam ontwikkelt tot een krachtige, luchtige en gereedstaande starter tegen de ochtend.

09.00 uur – Tijd om te bakken!

Na mijn nachtrust en de drukte van de ochtendspits is het perfecte moment aangebroken: Lola is op haar piek. Ze is ruim verdubbeld in volume, vol activiteit en klaar om gebruikt te worden voor een deegje. Ze heeft er dan ongeveer 11 uurtjes over gedaan om te pieken vanaf het moment dat ik haar de voorgaande avond heb gevoed.

Handige links:

Waarom kies ik voor de 1:8:8 ratio?

De keuze voor een 1:8:8 voedingsverhouding heeft een belangrijk voordeel: het vertraagt de groeisnelheid van de starter. Omdat ik in verhouding veel bloem en water toevoeg en weinig starter gebruik, duurt het langer voordat de starter zijn piek bereikt. Dit betekent dat ik ‘s avonds mijn starter kan voeden en zonder zorgen naar bed kan gaan. Tegen de ochtend is de starter precies op het juiste moment gerezen, zodat ik direct na het ontbijt kan beginnen met bakken. Geen stress, geen haast, maar een goed getimede, actieve starter!

Dit schema helpt mij om het bakken goed en gemakkelijk in mijn dagritme te passen. Het voorkomt dat ik midden in de nacht op moet staan om mijn starter te voeden of dat ik moet haasten omdat mijn starter al voorbij zijn piek is. Door een voedingsschema te kiezen dat werkt voor jouw planning, wordt zuurdesembrood bakken een stuk makkelijker en plezieriger.

Foto door DaKo Fotografie.

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛