
Wie regelmatig bakt, weet dat de kwaliteit van je ingrediënten een wereld van verschil maakt. Zeker als je met zuurdesem bakt! Verse ingrediënten die van hoge kwaliteit zijn, zorgen voor een optimaal fermentatieproces. Dat begint bij een van de belangrijkste ingrediënten: meel en/of bloem. Maar hoelang blijven meel en bloem eigenlijk goed? En hoe kun je ze het beste bewaren? Dat ga ik je vertellen.
Het verschil tussen meel en bloem: waarom dat belangrijk is
Voordat we het over houdbaarheid hebben, is het goed om te weten wat het verschil is tussen meel en bloem. Want dat verschil bepaalt óók hoe lang je het kunt bewaren en gebruiken.
Meel = gemalen graan(korrels). Oftewel inclusief de kiemen, zemelen en het endosperm. Meel zit dus vol voedingsstoffen!
Bloem = gezeefd meel. Oftewel de zemelen en kiemen worden eruit gehaald, waardoor bloem fijner van structuur is en minder vet bevat.
De vetten in meel zorgen voor meer smaak en voedingswaarde, maar maken het ook gevoeliger voor bederf. Doordat meel en daarmee de vetten in contact komt met zuurstof ontstaat er na verloop van tijd een reactie die ze oxideren noemen. Als vet oxideert door contact met zuurstof, dan gaat het vies ruiken en smaakt het bitter. Dat wil je niet in je zuurdesembrood.
Wil je meer weten over het verschil tussen meel en bloem? Lees dan deze blog!
De algemene houdbaarheid: een handige richtlijn
Als je je verse meel en/of bloem goed bewaart, kun je uitgaan van deze houdbaarheidstermijnen:
- Meel: 3 tot 6 maanden
- Bloem: 6 tot 12 maanden
Bloem blijft dus over het algemeen twee keer zo lang goed als meel, simpelweg omdat er minder vet in zit dat kan bederven.
Hoe lang kun je bloem of meel uit de supermarkt bewaren?
Wanneer je jouw bloem of meel bij de supermarkt haalt, dan staat er op de verpakking altijd een houdbaarheidsdatum. Deze datum kan een flink stuk verder in de toekomst liggen, omdat sommige bloem- of meelsoorten extra toevoegingen bevatten vanuit de fabriek. Er zijn dan stoffen toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.
Hoe weet je of meel of bloem nog goed is?
Gelukkig kun je zelf vrij eenvoudig controleren of je bloem of meel nog goed is. Gebruik daarvoor je zintuigen:
- Ruiken: ruikt het zuur, muf of ranzig? Dan is het natuurlijk niet goed meer.
- Kijken: zie je schimmel, gekleurde puntjes of beestjes? Meteen weggooien.
- Proeven (maar dat raad ik niet aan): smaakt het bitter of chemisch? Dan is het over z’n houdbaarheid heen.
Extra tip: verse bloem of meel ruikt licht nootachtig of een beetje naar vers graan. Ruikt het anders, dan mag het een enkeltje naar de prullenbak.
Hoe bewaar je verse meel en bloem het beste?
Bewaren doe je het liefst koel, droog en donker. Een afgesloten pot in een keukenkastje is prima, maar je kunt ook kiezen voor:
- Een luchtdichte voorraadpot, zodat er geen vocht of lucht bij komt.
- Een donkere plek, zodat het beschermt is tegen zonlicht en warmte.
Er zijn zelfs bakkers die hun meel/bloem in de koelkast of de vriezer bewaren. Uiteraard dan wel luchtdicht afgesloten, zoals in een ziplock-zak of een afsluitbaar blik. In een koelere omgeving zoals de koelkast of de vriezer is je meel en bloem een stuk lange houdbaar, tot wel een jaar. Heb je dus een grote hoeveelheid gekocht die niet snel opgaat, dan kun je overwegen om je meel/bloem in de koelkast te bewaren.
Let er wel op dat je meel/bloem goed laat acclimatiseren als je het uit de vriezer haalt, zodat er geen condens ontstaat in je meel of bloem.
Zo bewaar ik mijn meel/bloem
Zelf bewaar ik mijn meel en bloem in afsluitbare blikken van Polak Royal Spices. Ik heb de 5 kilo blikken en daar kan behoorlijk wat voorraad meel en bloem in. Ze hebben zelfs een fijn hengel waarmee ik ze gemakkelijk kan tillen en verplaatsen. En nog een fijn voordeel: ze zijn stapelbaar! Ik heb ze gekocht bij Korenmolen ’t Vliegend Hert in Brielle voor €5,- per stuk, maar je kunt ze ook regelmatig op Marktplaats vinden.
Extra tip als je koopt bij de molen
Koop jij je meel en/of bloem (net als ik) bij een lokale molen? Geweldig! Daar krijg je vaak vers gemalen producten met een rijke smaak. Vraag gerust naar de oogstdatum en wanneer het meel en/of bloem is gemalen. Hoe verser het is, hoe meer je eruit haalt qua smaak én fermentatiekracht.
Tot slot: gebruik je gezonde verstand
De genoemde houdbaarheid is een richtlijn. Soms is meel na 8 maanden nog perfect, en soms gaat bloem al na een paar maanden muf ruiken. Vertrouw op je zintuigen en wees niet bang om iets weg te gooien als het twijfelachtig is. Want wat je in je deeg stopt, proef je uiteindelijk terug in je zuurdesembrood!
Foto door DaKo fotografie.
Dit bericht op Instagram bekijken
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛