Kan een starter 6 maanden overleven in de koelkast?

Kan een starter 6 maanden overleven in de koelkast (zonder tussentijdse voedingen)? Ik testte het! - DaKo Fotografie

In augustus 2024 zette ik mijn volkoren zuurdesemstarter in de koelkast en vergat ‘m daarna bewust voor zes maanden. Ik was benieuwd: zou mijn zuurdesemstarter het overleven in de koelkast zonder tussentijdse voedingen? Nou, in februari 2025 was het eindelijk tijd om de grote test te doen en deze oude vriendin weer tot leven te wekken.

Wat trof ik na al die maanden aan?

Toen ik de pot uit de koelkast haalde, was ik benieuwd naar wat ik zou aantreffen. Tot mijn verbazing was alles nog in orde!

  • Geen schimmel: phew! Geen tekenen van ongenode gasten, dat was al een opluchting.
  • Hooch: er was een laag hooch bovenop de starter. Geen probleem! Dit is een normaal bijproduct van inactiviteit, en is ook een soort beschermlaag van de starter tegen bacteriën en schimmels.
  • Geur: toen ik de pot opende, rook het helemaal niet slecht! De geur was neutraal, en er was geen scherpe of zure lucht.

Mijn ‘reddingsplan’ voor mijn starter

Oké, het leek erop dat de starter nog wel een prima kans had, maar ik moest ‘m weer in topconditie krijgen. Hier is wat ik heb gedaan:

  1. Hooch afgegoten: ik goot de hooch voorzichtig af, omdat dit het overtollige vocht was dat zich had gevormd door de inactiviteit van de starter. Normaal vind ik een beetje hooch niet erg en roer ik het door mijn starter heen, maar 6 maanden hooch was me iets teveel van het goede.
  2. Starter overgeplaatst naar een schone pot: dit gaf een frisse start, zodat ik een goede basis had om de starter weer op te bouwen.
  3. Voeden met de 1:2:2 ratio:ik voedde de starter met 20 gram van de overgebleven starter, 40 gram water en 40 gram volkorenmeel.

Wat gebeurde er daarna?

Na het geven van de eerste voeding zette ik de pot op een warme plek in de keuken, een beetje nieuwsgierig, maar vooral ook sceptisch. Zou er echt nog leven in zitten na al die maanden? Tot mijn verrassing verschenen er na een paar uur al kleine luchtbelletjes in de starter. Dat was voor mij hét eerste teken dat er nog activiteit in zat. De bacteriën en gisten leken langzaam wakker te worden uit hun lange winterslaap van 6 maanden. Naarmate de tijd verstreek, zag ik het mengsel echt tot leven komen. Het begon te groeien, heel subtiel in het begin, maar zichtbaar. Het was alsof de starter zich weer begon op te laden, klaar om opnieuw kracht op te bouwen.

De echte mooie stappen gebeurde echter de volgende dag, na de tweede voeding. Ik had opnieuw een 1:2:2 verhouding gebruikt en liet de pot weer staan. En toen… bingo! Binnen een paar uur was de starter verdubbeld in volume. Hij stond trots tegen de zijkant van de pot aan te leunen, vol lucht en leven. Het voelde bijna onwerkelijk: zes maanden lang had deze starter niks gehad – geen voeding, geen aandacht – en toch wist hij zich razendsnel te herstellen. De kracht van zuurdesem blijft me keer op keer verbazen!

Wat heb ik hiervan geleerd?

Het is verbazingwekkend hoe sterk een starter kan zijn! Zelfs na zes maanden zonder tussentijdse voedingen, was mijn starter nog steeds in staat om zich snel te herstellen en actief te worden. Dit experiment heeft me echt doen beseffen hoe robuust zuurdesem kan zijn, zolang het maar goed bewaard wordt.

Nu ga ik deze starter een paar keer extra voeden om de balans helemaal goed te krijgen, en dan kan ik er weer heerlijke 100% volkorenmeel zuurdesembrood mee bakken.

Het blijkt dus dat je starter geen wekenlange verzorging nodig heeft om te overleven. Je kunt zelfs je starter maanden in de koelkast laten rusten en hem later weer tot leven wekken zolang je het goed aanpakt!

Foto door DaKo Fotografie.

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛