
Deze blog is iets korter dan je wellicht van mij gewend bent, maar toch is het een antwoord op een van de meest gestelde vragen die ik vaak krijg: hoeveel tijd kost het nu echt om zuurdesembrood te maken? Het klinkt misschien als een lang proces, maar het meeste is wachten en fermenteren. Laten we het stap voor stap bekijken!
Starter voeden: 5 minuten
Het begint met het voeden van je starter, wat in totaal maar een paar minuten kost. Je mengt meel/bloem en water met (een deel van)de starter, roert alles goed door, en zet het vervolgens weg om zich te ontwikkelen. Heel simpel, maar wel een essentiële stap in het proces. Wil je trouwens weten wat ik allemaal gebruik in het proces van zuurdesem bakken? Lees dan deze blog!
Ingrediënten mixen: 20 minuten
De volgende stap is het mengen van de ingrediënten. Dit duurt meestal niet langer dan 15 tot 20 minuten. Je voegt je starter, water, zout en meel/bloem toe en mengt alles goed door tot het deeg de juiste textuur heeft. Eventueel kun je hier een beetje extra tijd nemen om het deeg goed te kneden, maar dat is niet nodig voor de meeste baktechnieken. Ikzelf laat het mixen over aan mijn KitchenAid en daarbij duurt het bij een tarwebloemdeegje 14 minuten.
Coil folds of stretch & folds incl. pauzes: 2 uur
Dit is het moment waarop het deeg zich begint te groeien en het je extra structuur geeft door middel van coil folds of stretch & folds. Dit herhaal je meerdere keren met tussenpozen van 30 minuten, wat in totaal ongeveer 2 uur in beslag neemt. Hier neem je wat pauzes, dus het voelt niet als een constante bezigheid, maar het is wel een onderdeel van het bakproces.
Bulkrijs: 4-6 uur (of langer)
Na het vormen van het deeg volgt de 1e rijs/bulkrijs, oftewel de tijd waarin je deeg met rust laat en het gaat fermenteren en rijzen. Dit kan tussen de 4 en 6 uur duren, afhankelijk van de temperatuur en de activiteit van je starter. Soms duurt het ook langer, zeker in het najaar. Het deeg zal in volume vergroten, en dat is wanneer je weet dat je goed op weg bent.
Deeg vormen: 10 minuten + 2e rijs in de koelkast (minimaal 14 uur)
Na de bulkrijs is het tijd om het deeg te vormen. Dit duurt maar zo’n 10 minuten. Het deeg krijgt zijn uiteindelijke vorm en je plaatst het in een rijsmandje, klaar voor de koelkast. Dit is de stap waar je écht geduld nodig hebt! Het deeg gaat in de koelkast voor de koude rijs, wat minimaal 14 uur duurt. Dit zorgt ervoor dat de smaak zich verder ontwikkelt. Tijdens deze tijd hoef je eigenlijk niet actief bezig te zijn, dus dit is een perfecte kans om even je andere zaken te doen. Ik time het meestal zo dat ik het deeg ’s avonds kan vormen en terwijl ik slaap gaat mijn deegje verder met het ontwikkelen van smaak in de koelkast.
Deeg insnijden & in de pan doen: 5 minuten + bakken (35 minuten)!
Wanneer je het deeg uit de koelkast haalt, snijd je het in en leg je het in de pan. Dit duurt meestal slechts zo’n 5 minuten. En dan is het tijd om je zuurdesembrood te bakken! Het bakken duurt meestal rond de 35 minuten. Ik bak mijn tarwebloemdeegje 20 minuten met deksel en 15 minuten zonder deksel. Bij mijn 100% volkorenmeeldeegje bak ik het 5 minuten langer met de deksel op (dus 25 minuten met deksel en 15 minuten zonder deksel). Je zult zien dat je brood prachtig rijst en een mooie bruine korst krijgt. Dit is het moment waarop je al je geduld beloond wordt met een heerlijk geurend brood.
Opeten: 1 minuut, haha!
En als je zuurdesembrood uit de oven komt, duurt het niet lang voor je die eerste hap neemt. Het is snel op, omdat het zo lekker is! Hahaha. Je kunt ook nog wel wat tijd rekenen voor het goed laten afkoelen van zuurdesembrood, maar ik kan het helemaal begrijpen als je de verleiding niet kunt weerstaan.
Het proces lijkt misschien lang, want je hebt te maken met meer dan 24 uur aan tijd, maar de werkelijke tijd die je actief bezig bent is maximaal 45 minuten. Het meeste is wachten en fermenteren. Geduld wordt uiteindelijk beloond met het lekkerste zuurdesembrood. En geloof me, na die eerste hap weet je zeker: het is het zoooooo waard!
Fotografie: DaKo Fotografie
Dit bericht op Instagram bekijken
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛