
Als je regelmatig zuurdesembrood bakt, ben je vast bekend met de technieken die helpen om je deeg sterk en soepel te maken. De twee meest gebruikte technieken zijn ‘stretch & folds’ en ‘coil folds’. Beide zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het deeg, maar ze hebben een ander doel en worden gebruikt voor verschillende soorten zuurdesemdeeg.
De coil fold techniek is een fijne en rustige manier voor je deeg om zich verder te ontwikkelen. Het maakt je deeg sterker zonder het te veel te belasten. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je coil folds uitvoert en wat het verschil is met andere technieken.
Wat zijn coil folds?
Coil folds (of rolvouwen) zijn een mildere manier om je deeg te bewerken, in tegenstelling tot de krachtigere stretch & folds. Bij coil folds laat je de zwaartekracht voor je werken waardoor je minder kracht hoeft uit te oefenen op het deeg. Dit is vooral belangrijk bij deeg met een hoge hydratatiegraad (> 75%), dat makkelijker kan uitrekken en sneller kan scheuren.
Bij coil folds geef je je deeg de tijd om zich te herstellen en sterker te worden. Het resultaat? Een deeg dat beter rijst en een mooie luchtige structuur krijgt zonder dat het te veel belast wordt tijdens het proces.
Hoe voer je coil folds uit?
Coil folds zijn een zachte manier om je zuurdesemdeeg te versterken en helpen de gluten zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Hier is een eenvoudige handleiding voor het uitvoeren van coil folds:
- Stap 1: pak je deeg aan de zijkanten vast. Gebruik je handen (het liefst vochtig) om het deeg voorzichtig aan de zijkanten vast te pakken. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel kracht uitoefent en het deeg niet scheurt.
- Stap 2: til het deeg rustig omhoog. Til het deeg met beide handen op en laat de zwaartekracht het werk doen. Het deeg komt eerst los van de kom en daarna bungelt het vrij in de lucht. Doordat het deeg bungelt zal het vanzelf beginnen uit te rekken. Dit is het moment waarop je de glutenstructuur begint te versterken.
- Stap 3: vouw het deeg onder zichzelf. Leg het deeg terug in de kom en vouw de onderkant van het deeg voorzichtig onder zichzelf. Dit helpt om de structuur te verbeteren en het deeg sterker te maken.
- Stap 4: herhaal het proces. Draai de kom een kwartslag en herhaal de beweging aan de andere zijkanten van het deeg. Herhaal dit totdat je alle vier de kanten van het deeg hebt bewerkt, of totdat het deeg niet meer verder uitrekt.
Waarom zijn coil folds belangrijk?
Hoe vaak moet je coil folds toepassen?
Omdat coil folds milder zijn voor je deeg, kun je ze vaker toepassen dan stretch & folds. Waar je stretch & folds meestal 3 tot 4 keer uitvoert (met een pauze van 45 – 60 minuten tussen elke sessie), kun je coil folds 4 tot 6 keer doen met een kortere pauze van 30 minuten tussen elke sessie. Dit zorgt ervoor dat je deeg steeds sterker wordt, zonder dat je het overbelast. Zelf doe ik coil folds in totaal 4 keer met 30 minuten pauze tussen elke sessie. Tijdens een sessie van coil folds til ik het deeg wel vaker dan 4 keer op, meestal til ik het deeg zo’n 6 tot 8 keer op. Je merkt aan je de sterkte van je deeg of dat kan. De eerste keer dat je je deegje oppakt zal het nog ver uitrekken, maar bij de 4e keer dat je het deeg optilt is dat al een stuk minder.
Bonus tip: let op je deeg
Het belangrijkste bij het doen van coil folds is om goed naar je deeg te luisteren. Hoe vaker je de techniek uitvoert, hoe gemakkelijker het zal voelen. Het is een kwestie van oefenen! Je zult merken dat je deeg na elke coil fold sterker en soepeler aanvoelt. Stop met de coil folds zodra je merkt dat het deeg niet meer verder uitrekt of weerstand begint te bieden.
Dit bericht op Instagram bekijken
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛