
Je starter is de basis van elk zuurdesembrood dat je maakt. Zonder een actieve, sterke starter krijg je geen luchtig kruim, geen mooie ovenrijs en geen lekkere smaak. Veel bakkers gebruiken een starter op basis van tarwebloem (ik ook!), omdat ze dol zijn op een niet te zure smaak en houden van de lichte kleur van het zuurdesembrood. Maar tarwebloem mist iets wat volkorenmeel wél heeft: een flinke dosis voedingsstoffen.
Lees ook: “Meel en bloem: wat is het verschil en welke kies je voor je zuurdesembrood?“.
In eerdere blogs heb je al kunnen lezen hoe belangrijk een sterke starter is. In deze blog gaan we een stapje verder: hoe geef je je tarwebloemstarter af en toe een krachtige boost met volkorenmeel?
De kracht van volkorenmeel
Volkorenmeel bevat nog alle onderdelen van de graankorrel: de zemel, de kiem en het endosperm. Dit betekent dat het rijker is aan vezels, vitamines en mineralen. Micro-organismen (zoals de gisten en melkzuurbacteriën in je starter) smullen hiervan.
Tarwebloem daarentegen is gezeefd en ontdaan van veel van deze voedzame deeltjes. Dat maakt het lichter, maar ook minder krachtig als voedingsbron. Door af en toe een beetje volkorenmeel toe te voegen, geef je je starter een soort superfood-supplement. En dat kan net het verschil maken als je merkt dat je starter minder actief is of als hij lang in de koelkast heeft gestaan.
Wanneer heeft je (tarwebloem)starter een boost nodig?
Niet elke starter heeft altijd een extraatje nodig. Maar het kan slim zijn om tijdelijk wat volkorenmeel toe te voegen in de volgende situaties:
- Je starter is een tijdje inactief geweest (bijvoorbeeld na lange winterslaap in de koelkast)
- Je starter verdubbelt niet meer zo snel als eerst
- Je merkt dat je broden minder goed rijzen of minder open kruim hebben
Een klein beetje volkorenmeel toevoegen helpt de micro-organismen weer op gang en geeft je (tawrebloem)starter de bouwstoffen die hij nodig heeft om sterker terug te komen.
Hoe voeg je volkorenmeel toe aan je voeding?
Het is gelukkig super simpel. Je hoeft namelijk geen volledige switch te maken van tarwebloem naar volkorenmeel. In plaats daarvan vervang je bij een voeding een klein deel van de tarwebloem door volkorenmeel. Zo krijg je het beste van beide werelden: de lichte, zachte eigenschappen van tarwebloem en de voedingskracht van volkorenmeel.
Voorbeeldvoeding met een boost:
Stel: je voedt je starter met een verhouding van 1:8:8 (10 g starter + 80 g water + 80 g tarwebloem). Dan kun je dit doen: 10 g starter + 80 g water + 10 g volkorenmeel + 70 g tarwebloem
De kleur van je (tarwebloem)starter wordt iets donkerder en je ziet kleine vezeldeeltjes terug, maar dit is volkomen normaal. Bij de volgende voeding ga je gewoon weer terug naar alleen tarwebloem, en je starter zal binnen een paar voedingen weer zijn lichte kleur terugkrijgen.
Wat extra tips…
Wil je je starter nog beter in de gaten houden en ondersteunen? Gebruik dan een transparant potje, zo zie je precies hoe snel en hoe ver je starter rijst. Doe een elastiekje op het startniveau na het voeden om de groei eenvoudig te meten. Voed daarnaast op vaste tijden, zodat je starter een stabiel ritme ontwikkelt en actiever blijft. Merk je dat je starter traag op gang komt? Gebruik dan lauwwarm water ipv koud water bij het voeden om de fermentatie een extra duwtje in de rug te geven.
Succes! En het lijkt me leuk als je me laat weten hoe je zuurdesembrood is geworden! Dit kan via door mij te taggen op Instagram.
Foto: DaKo fotografie
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛