Alles over zuurdesem

Als je net begint met zuurdesem dan kan het allemaal best overweldigend zijn. Althans, ik vond dat wel toen ik begon. En overal lees je ook andere informatie. Maar wees gerust: het komt goed! Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde bakker, hier schrijf ik artikelen die voor ieder wat wils hebben. Van handige tips tot inspirerende verhalen. Veel leesplezier!

  • Hoe vorm je een batard?

    Een batard vormen is essentieel voor een mooi en luchtig brood. Door spanning in het deeg op te bouwen, blijft de lucht behouden en rijst het brood perfect in de oven. Ontdek stap voor stap hoe je een batard vormt en leer handige tips voor een gelijkmatige structuur en een prachtige korst!

    Lees verder

  • Veelgestelde vragen over je zuurdesemstarter (+ antwoorden!)

    Veelgestelde vragen over zuurdesemstarters (+ antwoorden)

    Wil je alles weten over het bewaren, voeden en onderhouden van je zuurdesemstarter? In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen over starters, zoals waarom je starter eerst met water mengen belangrijk is, hoeveel starter je in de koelkast bewaart en hoe je je starter langere tijd kunt onderhouden. Met deze tips houd je je starter gezond en klaar voor het bakken van heerlijk zuurdesembrood!

  • Experiment 1e en 2e rijs omdraaien zuurdesem

    Kun je de 1e en 2e rijs omdraaien bij zuurdesembrood?

    In dit blog vertel ik je over mijn experiment waarbij ik de 1e en 2e rijs omdraaide bij het maken van zuurdesembrood. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze methode? Lees mijn ervaringen en ontdek of het ook iets voor jou is!

  • Hoeveel tijd kost het om zuurdesembrood te maken? - DaKo Fotografie (Webformaat) - 30

    Hoeveel tijd kost het om zuurdesembrood te maken?

    Zuurdesembrood maken lijkt tijdrovend, maar is dat wel zo? In deze blog vertel ik over de stappen en de tijd die bij het maken van zuurdesembrood komen kijken.

  • Mijn voedingsschema + ratio als ik zuurdesembrood ga bakken

    Mijn voedingsschema + ratio als ik zuurdesembrood ga bakken

    Wanneer voed ik mijn starters, hoeveel voeding geef ik ze dan en wanneer kan ik dan aan de slag gaan met bakken? In deze blog deel ik mijn voedingsschema + ratio!

  • help mijn zuurdesembrood is klef

    Help, mijn zuurdesembrood is klef! Dit zijn de oorzaken en oplossingen

    Is je zuurdesembrood plakkerig of klef na het bakken? Dit komt vaak door te veel water, een te korte baktijd, een te lange rijs of te snel aansnijden. In deze blog ontdek je de meest voorkomende oorzaken en krijg je handige tips om je zuurdesembrood perfect te laten garen!

  • Waarom bakken we zuurdesembrood in een pan met de deksel op en daarna zonder?

    Waarom bakken we zuurdesembrood in een pan met de deksel erop en daarna zonder?

    Waarom bak je zuurdesembrood in een pan met deksel erop en daarna zonder? Ontdek het geheim achter de ovenrijs, stoom en de perfecte krokante korst in deze blog. Van het creëren van luchtigheid in het brood tot het krijgen van die goudbruine korst, je leert alles over het proces van zuurdesembrood bakken.

  • wat te doen als je starter te vroeg piekt

    Wat te doen als je starter te vroeg piekt? De piektijd verleggen doe je zo!

    Heeft je zuurdesemstarter te vroeg gepiekt? Leer hoe je de piektijd kunt verleggen door de voedingsratio aan te passen. Zo bak je altijd op het juiste moment!

  • Hoe weet ik of mijn starter actief genoeg is om mee te bakken?

    Hoe weet ik of mijn zuurdesemstarter actief genoeg is om mee te bakken?

    Twijfel je of je starter klaar is om mee te bakken? Lees hier de vijf belangrijkste tekenen dat je zuurdesemstarter actief genoeg is voor het bakken van een lekker zuurdesembrood! Van verdubbelen in volume tot het zien van bubbels – ontdek wat je moet weten!

  • zuurdesembrood op afkoelrekje

    Hoe laat je zuurdesembrood het beste afkoelen?

    Ontdek de juiste manier om zuurdesembrood af te koelen voor een krokante korst en luchtig kruim. Leer waarom luchtcirculatie essentieel is, wat je wel en niet moet doen tijdens het afkoelen, en waarom geduld belangrijk is voor het beste resultaat. Volg deze handige tips en maak het perfecte zuurdesembrood met een heerlijke textuur en smaak.