Alles over zuurdesem

Als je net begint met zuurdesem dan kan het allemaal best overweldigend zijn. Althans, ik vond dat wel toen ik begon. En overal lees je ook andere informatie. Maar wees gerust: het komt goed! Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde bakker, hier schrijf ik artikelen die voor ieder wat wils hebben. Van handige tips tot inspirerende verhalen. Veel leesplezier!

  • 3 Feitjes over de ingrediënten van jouw zuurdesembrood

    In deze blog lees je drie verrassende feitjes over de ingrediënten van zuurdesembrood. Je komt erachter waarom de volgorde van mengen uitmaakt, hoe belangrijk de kwaliteit van bloem is, en hoe je zaden, pitten en noten slim kunt toevoegen. Inclusief bonustips, handige timing en advies voor lokaal inkopen!

    Lees verder

  • volkoren zuurdesemstarter op piek

    Help, mijn zuurdesemstarter wil niet verdubbelen! Oorzaken + tips

    Je starter leeft, maar doet… niks? Geen paniek! In deze blog lees je de meest voorkomende oorzaken waarom je zuurdesemstarter niet wil verdubbelen. Denk aan temperatuur, meelkwaliteit en voeding. Plus: handige tips om het wél te laten werken. Inclusief bonustip én link naar een gratis starterschema.

  • Zo herken je overfermentatie

    Zo herken je overfermentatie: 5 tekenen dat je deeg te ver is gegaan

    Overfermentatie, ook wel overproofing genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij het bakken van zuurdesembrood. In deze blog leer je wat fermentatie is, hoe je overfermentatie herkent aan 5 duidelijke signalen én wat je kunt doen als je deeg toch te ver is gegaan. Weggooien hoeft niet, want met een cakeblik of focaccia maak je er alsnog iets lekkers van. Zo voorkom én red je een mislukte batch met vertrouwen.

  • Geef je tarwebloemstarter een boost met een beetje volkoren meel- DaKo Fotografie (Webformaat) - 15

    Geef je tarwebloemstarter een boost met een beetje volkorenmeel

    Een tarwebloemstarter is licht en handig in gebruik, maar soms heeft hij wat extra voeding nodig. Door af en toe een beetje volkorenmeel toe te voegen, geef je je starter een flinke boost in kracht en activiteit. Ontdek in deze blog hoe, waarom en wanneer je dit doet — inclusief tips en voorbeeldverhoudingen.

  • Kan een starter meer dan verdubbelen? + tips voor een sterke starter

    Kan een starter meer dan verdubbelen? + tips voor een sterke starter

    Het is niet alleen mogelijk, het is zelfs wenselijk. Een goed gevoede, warme en gebalanceerde starter kan gemakkelijk meer dan verdubbelen. Door aandacht te geven aan temperatuur, voeding en ritme, zorg je voor een starter die krachtig genoeg is om je brood perfect te laten rijzen. Heb je het idee dat jouw starter niet verder komt dan anderhalf keer het volume? Geen paniek! Met deze tips geef je je desemstarter precies wat hij nodig heeft om te groeien als nooit tevoren.

  • Kan een starter 6 maanden overleven in de koelkast (zonder tussentijdse voedingen)? Ik testte het! - DaKo Fotografie

    Kan een starter 6 maanden overleven in de koelkast?

    In deze blog test ik of een zuurdesemstarter zes maanden kan overleven in de koelkast zonder tussentijdse voedingen. Het blijkt mogelijk! Met wat geduld en de juiste voedingen komt de starter weer tot leven, en ik deel hoe ik het proces heb aangepakt. Het is een geweldige manier om te ontdekken hoe sterk je starter kan zijn, zelfs na lange periodes van inactiviteit.

  • Zo weet je of je zuurdesemdeeg klaar is met mixen - DaKo Fotografiejpg

    Zo weet je of je (tarwebloem) zuurdesemdeeg klaar is met mixen

    Hoe weet je of je zuurdesemdeeg genoeg gemixt is? In deze blog ontdek je vier duidelijke signalen die je helpen het perfecte moment te bepalen. Zo bak je brood met een stevige structuur en een luchtig kruim!

  • 4 slimme zuurdesem hacks voor thuisbakkers (die écht werken)- DaKo Fotografie

    4 slimme zuurdesem hacks voor thuisbakkers (die écht werken)

    Broodbakken is een leerproces vol kleine ontdekkingen. In deze blog deel ik 4 handige zuurdesem hacks die je bakproces makkelijker maken. Of je nu worstelt met een slome starter, een overvolle pot discard hebt, of telkens een te donkere korst bakt – deze tips helpen je gegarandeerd op weg.

  • Zuurdesembrood bakken moeilijk? Nee hoor, iedereen kan het!

    Zuurdesembrood bakken moeilijk? Nee hoor, iedereen kan het!

    Veel beginnende bakkers haken af omdat het bakken van zuurdesembrood ‘moeilijk’ lijkt. In deze blog deel ik een flinke portie motivatie én handige inzichten, zodat jij doorzet en uiteindelijk met trots een prachtig zuurdesembrood uit je oven haalt. Zuurdesem is een leerproces, maar het is er één die écht iedereen onder de knie kan krijgen.

  • 3 veelgemaakte zuurdesemfouten (en dat is helemaal niet erg)- DaKo Fotografie

    3 veelgemaakte zuurdesemfouten (en dat is helemaal niet erg!)

    Zuurdesembrood bakken is een kunst waarin vallen en opstaan centraal staan. In deze blog bespreken we drie veelvoorkomende fouten die iedere bakker wel eens maakt: platte "pannenkoeken", uitgezakte deegjes en te veel stoom bij het bakken. Je leert wat de oorzaak is, hoe je deze fouten voorkomt en waarom het helemaal oké is als het een keer misgaat. Van mislukking leer je het meest!