Zo weet je of je (tarwebloem) zuurdesemdeeg klaar is met mixen

Zo weet je of je zuurdesemdeeg klaar is met mixen - DaKo Fotografiejpg

Als je voor het eerst zuurdesembrood maakt (of zelfs al een tijdje bezig bent), dan weet je: mixen is meer dan zomaar even kneden. De vraag is alleen: wanneer is je deeg eigenlijk goed genoeg gemixt? Moet je nou exact 5 minuten kneden? Of 10? Het antwoord is: laat die timer lekker voor wat ‘ie is. Je kunt namelijk veel beter kijken naar je deeg dan naar de klok. En dat leer je in deze blog.

Ik deel vier signalen die je vertellen: yes, je deeg is er klaar voor! Let op: deze signalen gaan specifiek over tarwebloem deeg, zoals in mijn basisrecept voor zuurdesembrood op basis van tarwebloem.

1. De mengkom is nagenoeg schoon!

Dit is altijd een ZALIG moment: wanneer je deeg zó mooi samenkomt dat je mengkom er nagenoeg schoon uitziet. Je zult zien dat het deeg zich tot een stevige bal vormt, en zich losmaakt van de zijkanten van de kom. Geen plakkerige slierten meer all over the place. Dat is een goed teke!. Je deeg is duidelijk aan het samenwerken met je mixer (of met jou, als je met de hand werkt), en dat betekent: gluten in opbouw, structuur in wording.

2. Je deeg blijft niet meer onderaan de mengkom plakken

Kijk ook eens onderaan je mengkom. Als je daar nog van die natte sliertjes hebt die aan de bodem vastkleven, ben je waarschijnlijk nog niet klaar. Maar als het deeg zich ook losmaakt van de bodem en je deeg een mooi, samenhangend geheel vormt? Dan ben je op de goede weg.

3. Je kunt een vliesje trekken (bij tarwebloemdeeg)

De vliesjestest is een klassieker onder de bakkers, en terecht. Neem een klein stukje deeg en trek het voorzichtig uit. Als je een dun vliesje kunt maken zonder dat het meteen scheurt, is je deeg al mooi ontwikkelt. Het toont aan dat de gluten mooi sterk zijn en klaar zijn om straks al die heerlijke luchtbelletjes vast te houden die je tijdens het rijzen krijgt. En dat betekent: een prachtig open kruim en een lekkere bite in je brood. Goed om te weten: de vliesjestest werkt alleen bij deegjes met tarwebloem.

4. Het deeg scheurt direct niet van de deeghaak

Wil je echt zeker weten dat je deeg supersterk is? Let dan op wat er gebeurt als je je mixer uitzet. Kantel de deeghaak langzaam omhoog: als het deeg stevig aan de haak blijft hangen en langzaam naar beneden glijdt, dan weet je dat je goud in handen hebt. Letterlijk en figuurlijk! Als je deegje juist direct van de deeghaak scheurt of zelfs afdruipt als soep, dan is het nog niet goed genoeg gemixt. Je wil echt zien dat je deegje zo lang mogelijk zijn best doet om één geheel te blijven. Uiteindelijk zal je deegje wel scheuren hoor, maar zeker niet direct.

Mixen is niet alleen een kwestie van kracht, maar vooral van geduld en timing. Hoe verleidelijk het ook is om snel verder te willen, goed gemixt deeg is een investering in het eindresultaat. Het zorgt voor een luchtig, sterk en elastisch deeg dat zich met trots laat vormen en bakken.

Dus: vertrouw op je ogen, handen, gevoel en check deze vier signalen!

Foto door DaKo Fotografie.

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛