Kun je de 1e en 2e rijs omdraaien bij zuurdesembrood?

Experiment 1e en 2e rijs omdraaien zuurdesem

Als je net als ik van bakken houdt, dan ben je vast wel bekend met de gebruikelijke stappen in het maken van zuurdesembrood. De eerste rijs (de bulkrijs) gevolgd door de tweede rijs, waarin je deeg lekker kan rijzen voordat je het in de oven stopt. Maar wat als je nu eens die volgorde omdraait? Ja, je leest het goed: kun je de 1e en 2e rijs omdraaien bij zuurdesem? Nou, ik ben het experiment aangegaan en het antwoord is: ja, het kan! En het resultaat valt echt niet tegen. Ideaal voor als je een keertje in tijdnood zit of je starter wat later piekt dan je wilde.

Waarom zou je dit willen proberen?

Soms is je zuurdesemstarter later op haar piek, of je hebt gewoon geen zin om midden in de nacht je te gaan vormen. Wat doe je dan? Precies, je draait gewoon de 1e en 2e rijs om! Het is een soort hack die je de vrijheid geeft om de timing van je bakproces wat flexibeler te maken. Ik ben dol op experimenteren, dus ik besloot het zelf uit te proberen en deel graag mijn bevindingen.

Zo heb ik het gedaan

Ik ging aan de slag met mijn vertrouwde (tarwebloem)starter, Lola (ja, ik noem mijn starter steeds Lola haha). Hier is wat ik deed:

In de AVOND…

Lola was op haar piek, maar ik wilde absoluut niet midden in de nacht aan de slag gaan (deze vrouw heeft slaap nodig! 😉).

  • Ik mengde de ingrediënten van mijn brood en liet het deeg 30 minuten rusten.
  • Daarna deed ik vier coil folds met 30 minuten pauze ertussen. Dit zorgt ervoor dat het deeg mooi krachtig wordt doordat de gluten zich ontwikkelen.
  • Zodra dat klaar was, zette ik het deeg direct in de koelkast om de nacht door te brengen, samen met de mengkom (ja, je leest het goed: de kom en al gingen mee in de koelkast).

In de OCHTEND…

Na een mooie nacht in de koelkast haalde ik het deeg eruit na ongeveer 16 uur. Het was nog steeds koud, maar na een tijdje werd het warmer (kamertemperatuur) en begon mijn deegje toe te nemen in volume. De bulkrijs, oftewel de 1e rijs, was gestart!

  • Ik liet het deeg ongeveer 5-6 uur staan totdat het verdubbeld was in omvang. Ja, dat duurde even, maar ik had alle tijd.
  • Vervolgens vormde ik het deeg, sneed het in (daar kom ik zo op), en bakte het zuurdesembrood direct af.

En toen? Wat viel me op?

Het experiment bracht zeker een paar verrassingen met zich mee!

Het deeg voelde na de bulkrijs bijvoorbeeld opvallend soepel aan, wat me positief verraste. Ik had verwacht dat het moeilijker zou zijn om de structuur goed te krijgen, maar dat viel alles mee. Het vormen ging daardoor ook prima.

Het insnijden was wat lastiger dan normaal. Het deeg liep nu makkelijker uit omdat het op kamertemperatuur was in plaats van net uit de koelkast. Het ging wel, maar het voelde niet zo “opgestijfd” als wanneer je de rijsfases in de ’traditionele volgorde’ doet. De structuur en ovenrijs waren gelukkig prima, het zuurdesembrood groeide mooi in de oven en de luchtigheid was niet veel anders dan wanneer je de rijsvolgorde niet omdraait. Het broodje werd niet zo hoog als normaal, maar er zat nog steeds een mooie rijs in.

Wat wel opviel, was dat de smaak wat vlakker was dan normaal. Het brood had minder een typische zuurdesemsmaak, die je normaal krijgt wanneer je het klassieke proces volgt. Het was nog steeds lekker, maar de zuurdesem-smaak was minder uitgesproken. Althans, dat vond ik.

Zou ik het nog een keertje doen?

Om eerlijk te zijn, zou ik deze methode alleen nog gebruiken als ik echt te maken heb met timingproblemen. Dus stel je voor, je starter piekt net te laat, of je wil gewoon niet midden in de nacht je deeg vormen – dan is dit een prima hack. Maar in de meeste gevallen zou ik het klassieke proces volgen. De smaak is voor mij echt belangrijk, en ik houd van de diepte die je krijgt bij het traditionele proces.

Dus, als het echt niet anders kan, draai de 1e en 2e rijs gerust om. Maar als je tijd hebt, geef je deeg dan gewoon de rust die het verdient volgens de klassieke stappen. Jouw zuurdesembrood zal je dankbaar zijn! Denk je na het lezen nou: DIT WIL IK OOK PROBEREN? Probeer het dan! En laat me zeker even weten hoe het ging door me te taggen op Instagram!

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛