Hoe weet ik of mijn zuurdesemstarter actief genoeg is om mee te bakken?

Hoe weet ik of mijn starter actief genoeg is om mee te bakken?

Als je net begint met het maken van je eigen zuurdesemstarter, weet je hoe spannend – en soms frustrerend – het kan zijn om te wachten tot je starter eindelijk actief genoeg is om mee te bakken. Je hebt vast al meerdere keren gehoopt dat je starter zou minstens verdubbelen, maar hoe weet je nu écht of je starter klaar is voor de grote bakdag? Je wilt de kans niet missen om met een actieve starter aan de slag te gaan. Dus, hoe weet je wanneer het moment daar is? Hier zijn 5 indicaties die je kunnen helpen om te bepalen of je starter op zijn piek is. Let wel, deze indicaties zullen niet voor alle starters gelden.

Je starter verdubbelt minstens in volume na een voeding

De eerste grote stap naar een actieve starter is dat deze na elke voeding minstens verdubbelt in volume. Dit is hét teken dat je starter echt aan het werk is. Hoe kun je dit bijhouden? Maak het jezelf gemakkelijk: gebruik elke keer een schone pot en zet een streepje op de pot of gebruik een elastiekje. Zo kun je precies zien of je starter zijn volume minstens verdubbelt. En ja, het kan even duren (soms wel 3 weken), maar de dag komt echt dichterbij met elke voeding.

Bubbels, bubbels en nog meer bubbels

Bubbels zijn één van de mooiste tekenen dat je starter actief en gelukkig is. Kleine bubbels, grote bubbels, je wilt ze allemaal! Ze betekenen dat de fermentatie goed op gang is en dat de wilde gisten in je starter aan het werk zijn. Als je werkt met een glazen pot, kun je deze bubbels goed zien. Zeker bij een tarwebloemstarter en een volkorenmeelstarter zie je veel bubbels. Hoe meer bubbels, hoe beter! Je wilt ze van boven naar onderen en van links naar rechts zien. Dat betekent dat jouw starter écht heel hard aan het werk is. Er zijn ook starters, die welk heel actief zijn, maar waarbij je minder bubbels ziet (of ze minder goed ziet omdat ze kleiner zijn).

De geur van je starter: friszuur, maar geen azijn!

De geur van je starter vertelt je veel over de gezondheid ervan. Wanneer je starter actief is, zou de geur friszuur moeten zijn, een beetje zoals yoghurt, maar soms kan het ook anders ruiken. Het belangrijkste? Je starter mag absoluut niet ruiken naar azijn. Ruikt je starter wel naar azijn? Dat kan een paar dingen betekenen: je starter is niet goed in balans of je starter is niet meer actief en toe aan een nieuwe voeding. Sommigen bakkers vinden hun actieve starter niet friszuur ruiken, maar juist zoet. Geur is natuurlijk voor iedereen anders.

Geen bolling bovenop, maar rimpels

Een andere indicatie waaraan je kunt zien dat je starter op zijn piek is, is dat er geen bolling meer te zien is aan de bovenkant van je starter. Dit noemen ze in Amerika de zogenaamde ‘dome’. Als je dat ziet, betekent het eigenlijk: ik groei nog door, ik ben nog niet op mijn piek (ook niet als ik al verdubbelt ben). Maar zie je geen bolling/dome, maar juist wat rimpels of barstjes, dan is dat het moment dat je starter zijn piek heeft bereikt. Kort na dat moment zal je starter gaan inzakken. Ook hier geldt weer: deze indicatie geldt niet voor alle starters en ook niet alle starters zullen het even duidelijk laten zien, dus kijk vooral goed naar jouw starter.

Je starter blijft drijven

Een inactieve starter blijft niet drijven. Maar zodra je starter blijft drijven is dit een teken dat je starter actief is. Let wel, een starter die nog niet op zijn piek is blijft meestal ook al drijven. De “drijftest” is dus een indicatie dat je starter zich lekker aan het ontwikkelen is. Ikzelf vind het altijd een heel leuk moment als ik mijn tarwebloemstarter in het water laat glijden! Dit is namelijk een duidelijk teken dat ze koolzuurgas (heeft) ontwikkelt. Maar niet alle actieve starters blijven (lang) drijven. Als je met een rogge-, spelt- of volkorenstarter werkt, kan het zijn dat deze direct of snel zinkt, ook al is hij actief. Maar als je een tarwebloemstarter hebt, kun je hem het beste testen door een beetje starter  in een wat water te doen. Blijft het drijven? Dan ben je op de goede weg.

Lees ook: Een drijvende starter is een actieve starter, of toch niet?

Kortom: wanneer je starter actief genoeg is, zal je de tekenen zien: minstens verdubbelen in volume, bubbels die je ogen doen stralen, een frisse geur en het moment dat je starter (afhankelijk van de soort starter) blijft drijven in water. En onthoud: als je starter nog niet helemaal daar is, wees geduldig. De magie gebeurt vanzelf!

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛