Moeilijkheid: Gemiddeld
Porties: 12
Omschrijving
Kaneelbroodjes (of cinnamon rolls) met een actieve zuurdesemstarter stonden al lang op mijn baklijst. Geen commerciële gist, maar de magie van mijn eigen (tarwebloem)starter om het deeg te laten rijzen. En geloof me, je zult versteld staan van de kracht van je eigen starter! Het vraagt wat extra geduld door het langere (fermentatie)proces, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de rijke, complexe smaak. Deze bijzondere kaneelbroodjes zijn heerlijk zoet zonder overdreven zoet te zijn, met een lichtzure smaak van zuurdesem. Voor iedereen die van zuurdesembrood houdt, is dit een absolute traktatie die je gewoon een keer moet proberen!
Zelf eet ik de kaneelbroodjes zonder glazuur, maar ben jij een zoetekauw dan kun je er zeker een dunne of dikke laag glazuur aan toevoegen. De verhoudingen van het glazuur vind je in de ingrediëntenlijst.
Stappen
- 1Mix in een mengkom de lauwwarme melk met actieve starter
- 2Voeg vervolgens de honing toe en mix weer door elkaar
- 3Voeg nu de tarwebloem en het zout toe en mix tot een samenhangend deeg voor ongeveer 7 minuten (ik zet mijn KitchenAid op stand 6)
- 4Voeg na 7 minuten de zachte boter beetje bij beetje toe en mix nog 7 minuten (ik zet mijn KitchenAid op stand 6)
- 5Dek de mengkom nu af en laat het deeg 30 minuten rusten
- 6Voer na 30 minuten een reeks strech & folds OF coil folds uit en herhaal dit hierna nog 2 keer om de 30 minuten
- 7Na de laatste reeks stretch & folds OF coil folds dek je de mengkom af en start de 1e (bulk)rijs. In deze tijd moet het deeg verdubbelen. Afhankelijk van de kamertemperatuur (minimaal 20 graden) duurt dit 3 - 6 uur.
- 8Zodra het deeg is verdubbeld, kun je het deeg afgedekt in de koelkast zetten voor de nacht (minimaal 14 uur), zodat de (zuurdesem)smaak zich goed kan ontwikkelen
- 9Maak de volgende dag de vulling door 90 gram bruine basterdsuiker te mengen met 15 gram kaneel en 75 gram zachte roomboter (dit gaat gemakkelijk in een bakje door het te prakken met een vork). Zet dit even aan de kant.
- 10Bereid een ovenschaal voor en vet deze in.
- 11Bebloem je werkplek royaal met bloem en haal het deeg uit de koelkast
- 12Rol het deeg uit in de vorm van een rechthoek met een dikte van 1 cm (dunner mag, maar daardoor kan het wel sneller scheuren)
- 13Smeer nu de vulling op het uitgerolde deeg. Let op dat je aan 1 zijde 3 cm overhoudt waar je geen vulling smeert, dit vormt het einde van je kaneelbroodje waardoor je het deeg aan elkaar kunt plakken en dicht kunt maken.
- 14Snij met een pizzasnijder 12 reepjes deeg van ongeveer 4 cm breedte.
- 15Rol de reepjes deeg op en leg deze in de ingevette ovenschaal.
- 16Dek de broodjes af met vershoudfolie en laat ze nu rijzen op kamertemperatuur. De broodjes moeten verdubbelen in grootte. Dit duurt afhankelijk van de kamertemperatuur ongeveer 3 uur.
- 17Verwarm de oven voor op 180 graden.
- 18Besmeer je kaneelbroodjes met een beetje melk. Bak de kaneelbroodjes 20 - 25 minuten op 180 graden.
- 19Haal de kaneelbroodjes uit de oven en laat ze een beetje afkoelen voordat je (eventueel) glazuur aanbrengt.
- 20Meng voor het glazuur de poedersuiker met de melk en besprenkel dit over je kaneelbroodjes. Het glazuur zal iets harder worden zodra de broodjes afkoelen. Eet smakelijk!
EXTRA TIPS:
- Je kunt de kaneelbroodjes ook voorbereiden zodra het deeg is verdubbeld. Zo hoef je ze de volgende ochtend alleen nog maar af te bakken. Rol hiervoor het deeg na de 1e (bulk)rijs uit, smeer de vulling op het deeg, snij 12 reepjes en rol de reepjes op. Leg de opgerolde kaneelbroodjes vervolgens in een ovenschaal en laat ze op kamertemperatuur verdubbelen. Zodra ze zijn verdubbeld kun je ze OF direct afbakken OF in de koelkast bewaren en de volgende dag afbakken.
- Heb je geen pizzasnijder? Je kunt het deeg ook in zijn geheel oprollen en vervolgens in 12 gelijke delen snijden met een mes/deegschraper of gebruikmaken van een touwtje.
- Wil je extra glans? Voeg dan een beetje boter toe aan je glazuur.
- Warm je kaneelbroodje even op in de magnetron voordat je ‘m opsmikkelt.
BEWAREN:
Op kamertemperatuur afgedekt 1 – 2 dagen. In de koelkast afgedekt 3-5 dagen.
Gerelateerde recepten
Vond je dit een leuk recept? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je dit recept interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛