
Er zijn van die dingen die je in de keuken doet, waarbij je niet alleen je handen vies worden, maar je hart ook een beetje sneller gaat kloppen. Zelf zuurdesembrood bakken is er daar zeker één van, als je het mij vraagt.
Het is niet gewoon een recept volgen en klaar. Het is zoveel meer dan dat! Een ritueel dat al duizenden jaren wordt uitgevoerd. Een avontuur vol baklessen. Een beleving met diepe dalen en hoge pieken. Althans, zo voelt het voor mij.
Elke keer als ik weer de ingrediënten bij elkaar zoek, mijn starter uit de koelkast haal en me klaarmaak voor een nieuwe baksessie, voel ik me alsof ik iets belangrijks doe. En geloof me, ik ben absoluut geen bakwonder die zich al jarenlang een meester in zuurdesem noemt. Maar wat ik wel weet? Het bakken van je eigen zuurdesembrood is verslavend, bevredigend én je wil ook nooit meer terug naar supermarktbrood. En als je bedenkt dat het ook nog eens goedkoper is dan brood kopen, én je tegelijkertijd bijdraagt aan minder voedselverspilling… Wat wil je nog meer?
In deze blog geef ik je vijf redenen om zelf zuurdesembrood te bakken. Want de voordelen zijn veel meer dan alleen maar de heerlijke smaak en die knapperige korst!
Een recept met maar drie ingrediënten én het is ook nog eens veel goedkoper!
Ja, je leest het goed: drie ingrediënten. En dat is het! Geen eindeloze ingrediëntenlijst met 50 dingen die je nooit gebruikt en achterin je keukenkastje verdwijnen. Als je aan zuurdesembrood denkt, denk je aan simpelheid en puurheid. Je hebt enkel meel, water en zout nodig. En het mooiste is, je hebt al die ingrediënten waarschijnlijk al in in huis. Oh, en vergeet je zuurdesemstarter niet! Die bestaat uit water en meel/bloem.
Het geheim van zuurdesembrood is de eenvoud. Er komen geen kunstmatige toevoegingen, geen glutenversterkers of geraffineerde suikers aan te pas. Wat je maakt is puur en natuurlijk. Goed voor je lijf en voor je geest. Je maakt met maar drie ingrediënten een heel bijzonder brood.
Zelf brood bakken is daarnaast vaak veel goedkoper dan biologische brood (dat vaak vrij prijzig is) of dat speciale ‘ambachtelijke’ brood uit de winkel (wat eigenlijk gewoon in de fabriek is gemaakt). Als je eenmaal zuurdesembrood kunt bakken en het hebt geproefd, wil je eigenlijk niet anders meer. Je proeft dan dat er een onwijs groot verschil zit tussen jouw eigen zuurdesembrood en het brood dat je in de winkel of de supermarkt koopt.
Oké, misschien ben je in eerste instantie wat geld kwijt voor de starter, wat meel en een rijsmandje, maar die investering is snel terugverdiend. Zeker als je bedenkt hoeveel brood je voor hetzelfde bedrag kunt maken. En de pure voldoening van je zelfgemaakte zuurdesembrood? Onbetaalbaar.
Unieke smaak (en ook eindeloos mee te variëren)
Zelf zuurdesembrood bakken betekent ook dat je de volledige controle hebt over de smaak. Jij kiest het meel of de bloem (er is heel scala aan soorten), de hoeveelheid water, de zoutsoort (ook daarvan zijn er onwijs veel) en de verhouding van je starter. Wil je een mildere smaak? Gebruik dan tarwebloem. Hou je van een sterke smaak? Kies dan voor volkoren of spelt. Wil je meer smaakdiepte in je brood? Laat het wat langer rijzen in de koelkast. En als je echt avontuurlijk wilt zijn, kun je er bijvoorbeeld kruiden of noten in verwerken (heerlijk!). De mogelijkheden zijn eindeloos! En dan heb ik het nog niet eens over de bakmogelijkheden met starterrestant. Bij zuurdesembrood bakken gooi je echt niets weg.
De geur die je keuken vult, de knapperigheid van de korst en die heerlijke binnenkant. Mmm, daar is echt geen supermarktbrood tegen op! Plus, niemand anders maakt jouw brood – het is écht uniek. En wees gerust: zelfs als je brood niet altijd perfect is (bijvoorbeeld die keer dat je deeg iets te nat is, of als je het te lang hebt laten rijzen), het zal nog steeds heerlijk zijn qua smaak.
Minder voedselverspilling
Zuurdesembrood bakken heeft ook nog een pluspunt op het gebied van duurzaamheid. Eigenlijk gaf ik dat net al even aan. Geen plastic verpakking, geen onnodig bewerkte ingrediënten en – misschien wel het belangrijkste – je krijgt het meeste uit je ingrediënten. Puur omdat het basisingrediënten zijn. Het is aan jou om te beslissen welke bloem- of meelsoort je inkoopt om je brood mee te maken. Ik koop mijn bloem bijvoorbeeld bij de lokale molen, omdat ik dan zeker weet dat de kwaliteit van mijn ingrediënten goed is.
Daarnaast kun je de ‘restjes’ van je zuurdesem starter (die vaak aan het begin wordt weggegooid als je starter volwassen aan het worden is) gebruiken voor andere recepten, zoals pannenkoeken, bananenbrood of zelfs crackers. Duurzaam, lekker en je kunt echt zeggen dat je niets verspilt. Plus, je kunt zuurdesembrood gewoon invriezen! Eet jij dus niet in een paar dagen een zuurdesembrood op, dan kun je gewoon een voorraadje aanleggen. Zo heb je altijd vers zuurdesembrood in huis. Ideaal voor als je een keer geen tijd hebt om te bakken.
En als laatste: het is helemaal niet moeilijk! Zeker niet met de juiste tips.
Het idee dat zuurdesembrood bakken heel moeilijk is, is een misverstand. Het vergt oefening, tijd en vooral heel veel liefde voor het proces. Maar moeilijk wil ik het niet noemen. Als je eenmaal doorhebt hoe simpel het proces eigenlijk is, dan kun je het je snel eigen maken. Met een paar simpele tips kun je makkelijk een geweldig brood bakken. Het is een beetje zoals leren fietsen: in het begin is het wat onwennig, maar daarna gaat het als vanzelf en denk je er niet eens meer bij na. Dan wordt het een vorm van ontspanning met als grootste beloning een eigen brood.
Eén van de belangrijkste dingen is geduld, dat heb ik eerder ook al gezegd. Geduld met je starter, geduld met je deeg en vooral geduld met het wachten op dat perfecte moment om je brood in de oven te schuiven.
En geen zorgen: als je de basis eenmaal door hebt, is er niets zo fijn als je handen in het deeg te steken en het gevoel te krijgen dat je echt iets maakt. Zelf zuurdesembrood bakken is niet alleen een leuke hobby, maar het geeft je ook onwijs veel voldoening. Het is gezond, duurzaam, vol variatie en kostenefficiënt. Het beste van alles? Je kunt helemaal los gaan met je creativiteit en de smaak aanpassen naar jouw voorkeur!
Geweldig toch?
Foto door DaKo Fotografie.
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛