
Brood bakken met zuurdesem is me toch wat… I LOVE IT. Maar ik moet ook eerlijk zijn, het is soms ook een tikkeltje frustrerend. Gelukkig zijn er van die kleine trucjes die net het verschil kunnen maken. In deze blog deel ik vier handige zuurdesemhacks die het proces leuker én makkelijker maken. Dit zijn de tips waarvan je denkt: “Waarom wist ik dit niet eerder?”.
1. Een koude starter? Trek er een ovenwant overheen!
Je starter heeft warmte nodig om goed actief te worden. Zeker in de koudere maanden kan het zijn dat je potje zuurdesem wat achterblijft in activiteit. Gelukkig hoef je niet meteen ingewikkelde warmtekamers of verwarmingsmatjes aan te schaffen (het mag wel). Een simpele hack: trek een ovenwant over je potje starter. Ja echt – een ovenwant! Het houdt net dat beetje warmte vast waardoor je starter sneller actief wordt. Wel even checken of jouw ovenwant goed over je pot past natuurlijk. Deze hack is vooral handig als je starter net dat zetje nodig heeft om goed op gang te komen. En heb je geen overwant die past, een handdoek, theedoek, sjaal of dekentje werken ook.
2. Grote pot met discard? Gooi het niet weg, maar bak ermee!
Die pot zuurdesemrestant (discard) in je koelkast die steeds voller wordt… we kennen ‘m allemaal. Maar in plaats van het weg te gooien, kun je het inzetten als magisch smaakbommetje in allerlei mega lekkere recepten.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Havermoutkoekjes
- Koekjes met honing en pure chocolade
- Pitabroodjes voor in de pan
- Bananenbrood (deze maak ik echt vaak!)
En dat is nog maar het begin. Je kunt discard zelfs gebruiken om sauzen in te dikken, vlees mee te paneren of crackers van te bakken. Zuurdesemrestant = puur goud in een potje. Wil je inspiratie? Bekijk mijn recepten met discard op de website!
3. Korst verbrandt te snel? Gebruik bakpapier!
Tijdens het bakken van zuurdesembrood haal je op een gegeven moment de deksel van je pan. Dat is het moment waarop de korst mooi bruin mag worden. Maar… soms wordt hij net iets té bruin. Of zelfs zwart. Niet echt de bedoeling, toch?
De oplossing is simpel: leg een los stukje bakpapier over je brood. Niet strak, gewoon losjes eroverheen. Zo voorkom je dat de bovenkant verbrandt, terwijl de rest van het brood mooi doorgaart. Het bakpapier houdt de ergste hitte tegen en daardoor verbrand de korst van je lekkere broodje niet. Een kleine aanpassing met een groot verschil. Je kunt ook de oven wat minder hoog zetten. Ikzelf bak mijn broden altijd op 250 graden, ook als de deksel van de pan afgaat. Maar je kunt eens proberen om op dat moment de temperatuur van 250 graden terug te draaien naar 230 of 225 graden.
4. (Onpopulaire mening): er is niet één juiste manier om zuurdesembrood te maken
Misschien niet echt een ‘hack’, maar wel een mindset shift die alles makkelijker maakt. Er is niet één juiste manier om zuurdesembrood te bakken. Echt niet. Iedereen heeft z’n eigen stijl, voorkeur en routine. De een zweert bij coil folds, de ander bij stretch & folds. De een laat het deeg ’s nachts rijzen, de ander bakt het dezelfde dag nog af. En al die methodes? Die zijn oké. Als ik ergens voor sta dan is het dat er ruimte is voor al die manieren. Er is geen goed of fout, alleen dat als het voor jou werkt het helemaal oké is.
Laat je dus niet gek maken door Instagram, door Facebookgroepen of door ‘de zuurdesempolitie’ die met regels strooit. Zuurdesem is jouw project. Je leert het door te proberen, te falen, opnieuw te proberen en successen te vieren. Hoe jij het doet, is precies goed. Jij bent uniek en je zuurdesembroodje ook.
Tot slot
Bakken met zuurdesem draait niet alleen om meel/bloem, , starter, water, zout en tijd… het draait ook om creativiteit, gevoel én handige trucjes die je het leven makkelijker maken. Dus, de belangrijkste tip? Doe het op jóuw manier. Bak, probeer, verbeter én vooral: geniet van het proces. Want dat is waar het bij zuurdesem allemaal om draait.
Foto door DaKo fotografie
Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩🍳
Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛