3 handige feitjes over het rijsmandje

3 handige feitjes over het rijsmandje

Als je zuurdesembrood bakt, is de kans groot dat je een rijsmandje gebruikt. Maar wat als je er geen hebt? En hoe gebruik en onderhoud je het op de juiste manier? In deze blog ontdek je drie handige feitjes over het rijsmandje en krijg je praktische tips die jouw bakproces makkelijker maken.

Geen rijsmandje? Geen probleem!

Denk je dat je meteen een rijsmandje nodig hebt om zuurdesembrood te bakken? Goed nieuws: dat is niet zo! Er zijn genoeg alternatieven die je waarschijnlijk al in huis hebt. Je kunt bijvoorbeeld een mengkom van je mixer, een losse schaal van glas, metaal of plastic, een vergiet, een broodvorm, een cakeblik of zelfs een stokbroodmandje gebruiken. Met een beetje creativiteit kun je prima uit de voeten zonder echt rijsmandje.

Bonustip: leg een goed bebloemde theedoek in je alternatieve rijsmandje. Zo voorkom je dat het deeg blijft plakken. Een stevige katoenen of linnen doek werkt perfect. Strooi royaal bloem met een bolzeefje over de doek voor een gelijkmatige verdeling.

Wat doe je met het linnen doekje in je rijsmandje?

Als je net begint met zuurdesembrood bakken, vraag je je misschien af: wat moet ik doen met dat linnen doekje in mijn rijsmandje? Moet ik het gebruiken of niet? Hier zijn de voor- en nadelen!

  • Met linnen doekje: het doekje voorkomt dat je deeg aan het mandje blijft plakken. Ideaal voor beginners! Bovendien is het makkelijk schoon te maken: gewoon uitkloppen of even uitspoelen. Daarnaast zorgt het voor een glad deegoppervlak, waardoor je strakke snijpatronen kunt maken.
  • Zonder linnen doekje: gebruik je het rijsmandje zonder doekje, dan krijgt je zuurdesembrood de karakteristieke ribbels van het rijsmandje. Dit werkt goed als je precies weet hoeveel bloem je moet gebruiken. Bovendien kan het deeg goed ademen en stevig rijzen.

Zelf gebruik ik het linnen doekje soms wel en soms niet. Het is afhankelijk van welk bakresultaat ik wil bereiken. Maar kies vooral wat voor jou het beste werkt.

Bonustips:

  • Bebloem je rijsmandje altijd met een bolzeefje voor een gelijkmatige verdeling.
  • Je kunt het linnen doekje ook óver het mandje leggen om uitdroging te voorkomen. Dit is een duurzamer alternatief voor plastic zakken!

Zo maak je je rijsmandje schoon

Een rijsmandje schoonmaken is niet het leukste klusje, maar wel belangrijk. Gelukkig hoef je het niet na elke keer bakken grondig te reinigen. Hoe vaak moet je je rijsmandje schoonmaken? Eens in de paar weken is voldoende. Zelf doe ik het ongeveer eens per maand. Tussendoor laat ik mijn mandje gewoon drogen in de oven nadat ik heb gebakken (laat wel de ergste warmte uit je oven in verband met brandgevaar).

Hoe houd je het schoon?

  • Laat je rijsmandje na elk gebruik goed drogen en klop het daarna uit boven de prullenbak.
  • Gebruik een zachte bakkwast om bloem en deegrestjes los te maken.
  • Werk van boven naar beneden en gooi alles direct weg (niet in de gootsteen, want dat koekt aan!).
  • Gebruik géén water! Vocht kan in het rijsmandje trekken en schimmel veroorzaken.

Moet je rijsmandje brandschoon zijn? Nee, een dun laagje bloem is juist handig! Dit helpt om plakken te voorkomen bij de volgende rijs.

Bonustip: Droog je rijsmandje in de oven na het bakken. Let er wel op dat je de ergste warmte eruit laat voordat je het mandje erin zet, zodat je brandgevaar voorkomt. Deze truc werkt ook als je last hebt van schimmel in je mandje. Door de warmte gaat de schimmel dood.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips over het rijsmandje.

Foto door DaKo Fotografie.

Leave A Comment

Vond je dit een leuke blog? Steun mijn werk! 👩‍🍳

Vond je deze blog interessant? Ik deel met liefde mijn kennis en tips over zuurdesem(brood). Wil je mij steunen? Met een kopje koffie of een zak bloem help je mij om nog meer waardevolle content te maken. Dankjewel! 💛